0
0
0

Що таке пастила? Чим корисна пастила та як її приготувати

Що таке пастила? Чим корисна пастила та як її приготувати

Натуральна пастила - це відмінні ласощі для тих, хто хоче правильно харчуватися, при цьому не додавати зайві кілограми. В її складі - фрукти, ягоди або овочі, які містять безліч вітамінів, мікроелементів.

Про пастилу

Не всі знають, що таке пастила. Так як зазвичай таким словом називають білі м'які прямокутні палички, які продаються в коробках в магазинах. Але це лише різновид даних ласощів.

Існує 3 види пастили:

  • Тонка щільна пастила (смоква).
  • Пухка або повітряна.
  • Зефірна.

Тонка щільна пастила (смоква)

Така пастила робиться з фруктів, ягід або овочів, перемішаних в пюре, шляхом висушування вологи. Вона має щільну струткуру й натуральний смак фрукта чи ягоди. Для приготування часто додають цукор, мед, горіхи та деякі спеції. Тонку пастилу можна приготувати в духовці або в дегідраторі (електричній сушарці).

Тонка щільна пастила (смоква)

Пухка або повітряна

Така пастила дуже популярна, вона також відома як: белєвска, коломенська та ржевська. Вона схожа на повітряний бісквіт, але без використання борошна. В основі її приготування використовується яєчний білок та яблучне пюре. Також додають мед, цукор, лимонну кислоту. Це все збивається до повітряного стану. Повітряна пастила може бути багатошарова та різних кольорів.

Пухка або повітряна пастила

Зефірна

Зефірна пастила нагадує звичний нам зефір. Вона робиться на основі яблучного пюре, оскільки в приготуванні використовується менше цукру, білків та згущувача ніж в зефірі, паситила виходить менш приторна й має виражений фруктовий смак.

Зефірна пастила

У мережевих магазинах частіше можна зустріти зефірний варіант. Але так як в подібних ласощах присутній цукор, то користь пастили, приготовленої таким чином, менше, ніж в продукті, зробленому без додавання підсолоджувача. Більше цінується пастила, де не використовується цукор. Її готують з пюре яблук або ягід в електричній сушарці або в духовці. Виходить щільна натуральна пастила без цукру.

Користь натуральної пастили

Натуральна пастила - це фруктове пюре висушене в сушарці або духовці, корисний та поживний десерт. Така пастила прекрасно підходить для тих, хто хоче скинути зайві кілограми, так як вона замінює звичайні солодощі. В цьому випадку краще використовувати рецепт без цукру. Для приготування цієї смакоти підійдуть такі фрукти, овочі або ягоди, як:

  • ківі;
  • яблука;
  • вишня;
  • апельсини
  • банани;
  • гарбуз та інші.

У 100 г гарбузової пастили всього 45 кілокалорій. У гарбузовій пастилі - майже 21% вітамінів та 22% бета-каротину.

Натуральна пастила з ківі є екзотичним та приємним ласощем. Якщо її вживати регулярно, тоді вона допоможе:

  • нормалізувати холестерин в крові;
  • зміцнити стінки судин;
  • нормалізувати кров'яний тиск;
  • забезпечити організм вітаміном C.

А ось яку користь подарує пастила з вишні. Вона:

  • знизить холестерин в крові;
  • може вивести з організму шлаки і токсини;
  • поліпшить кишкову флору і емоційний стан;
  • вгамує голод.

Оскільки такі ласощі не піддаються сильному нагріванню, варінню та кип'ятінню, то тут зберігаються основні вітаміни.

Фруктова пастила також має безліч корисних властивостей, має прекрасний смак.

Існує безліч рецептів, які дозволяють створити ці дивовижні ласощі. Дізнавшись, як зробити пастилу вдома, можна буде готувати ці корисні самоколики, використовуючи відповідні ягоди, фрукти або овочі.

Рецепти приготування пастили

Щоб зробити корисні десерти з пастили, знадобиться ягідне, овочеве або фруктове пюре. Деякі види можна заздалегідь піддати тепловій обробці.

Яблучна пастила

Яблучна пастила

Приготовлена пастила в домашніх умовах багатьом смачніша, якщо спочатку зняти з яблук шкірку. Але можна й опустити цей процес та залишити шкірку, адже в ній теж містяться вітаміни.

Покрокова інструкція допоможе зробити смачну яблучну пастилу:

  1. Спочатку потрібно розм'якшити яблука. Для цього промиті фрукти проколюють виделкою, кладуть чашу в мікрохвильову піч запікатися на повній потужності 6-8 хвилин. Ще один варіант - це запекти в духовці протягом 30-40 хвилин.
  2. Після того, як яблука охолонуть, потрібно подрібнити м'якоть в блендері.
  3. За смаком бажаючі можуть додати трохи цукру, меду, кориці. Але якщо сорт яблук солодкий, тоді краще не додавати підсолоджувачі.
  4. Якщо для приготування використовується духовка, то на деко потрібно покласти лист паперу для запікання, змастити його олією без запаху і вилити яблучне пюре, щоб вийшов шар товщиною 0,5 см.
  5. Потім отриману масу сушать в духовці протягом 1,5 години при 130 ° С. Але дверцята духовки повинні бути привідкриті.
  6. Після закінчення цього часу потрібно дати пастилі охолонути, після чого нарізати її разом з пергаментом на смужки.
  7. Тепер кожну можна згорнути в рулети, знявши пергамент, або залишивши його.

За таким же принципом готується в духовці і пастила з інших видів натуральних фруктів. Можна підсушувати такий продукт на спекотному сонці. Але, наприклад, для приготування яблучної пастили на це піде близько тижня.

Не у всіх на дачі є плита з духовкою, та й сонячної погоди для такої тривалої сушки може не бути. Тому виручить сучасний девайс. Дізнавшись, як зробити пастилу в сушарці, можна буде приготувати ці ласощі за 12-16 годин.

Бананова пастила

Бананова пастила

Поетапні дії:

  1. Спочатку вимитий банан очищають від шкірки.
  2. Потім м'якоть нарізають на товсті шматочки, збризкують соком лимона, щоб сировина не потемніла.
  3. Банани пюрирують блендером.
  4. На решітку сушарки кладуть пергамент трохи більшого розміру, ніж піддон. Краї паперу піднімають.
  5. Сюди наливають бананове пюре шаром 5 мм.
  6. Його підсушують протягом 12-16 годин до готовності.
  7. Після чого залишається: остудити пастилу, нарізати її на прямокутники, згорнути їх рулетом.

Якщо пастила буде зберігатися тривалий час, то можна її скачувати рулетом разом з пергаментом, а при подачі прибирати його. Ще один варіант - перед скачуванням присипати поверхню пастили невеликою кількістю цукрової пудри.

Найкраще зберігати пастилу в добре закритих паперових пакетах або в закритих кришками скляних банках.

Вишнева пастила

Вишнева пастила

Ось як приготувати корисні ласощі з ягід:

  1. Вимиту вишню проварюють 40 хвилин.
  2. М'якоть проціджують через друшляк і поміщають в сушилку. Але можна попередньо не відварювати ягоди, звільнити їх від кісточок і пюрировать блендером.
  3. Пастилу сушать протягом 5-7 годин. Коли пальці не будуть прилипати до поверхні десерту, значить, він готовий.

Такі ласощі сподобаються не тільки дорослим, але й дітям. Тому  такий натуральний та корисний десерт варто самому їсти та давати підростаючому поколінню.

Відгуків:
Схожі статті
29.12.2020
Користь бразильських горіхів
Користь бразильських горіхів
Бразильські горіхи відомі тим, що містять безліч вітамінів та поживних речовин, таких як вітаміни групи B, вітамін E, кальцій, магній і цинк.  Однак найбільш корисним живильним елементом для бразильських горіхів є селен...
26.02.2021
Що таке кокосовий цукор?
Що таке кокосовий цукор?
Кокосовий цукор, який іноді називають цукром з кокосової пальми, являє собою натуральний цукор, отриманий із соку кокосової пальми - солодкої рідини, присутньої в кокосовій рослині. Він зазвичай вважається більш здоровою альтернативою звичайному біло..
09.03.2021
Насіння Чіа - це суперпродукт?
Насіння Чіа - це суперпродукт?
Одна з останніх модних тенденцій здорового харчування - це Чіа. Ці маленькі насіння з'являються всюди - в здорових пудингах, смузі, салатах і навіть в хлібі. Але чи дійсно чіа - супер-їжа? Давайте з'ясуємо...