0
0
0

Як приготувати пастилу з яблук

Як приготувати пастилу з яблук

Зміст

  1. Чим корисна яблучна пастила
  2. Пастила з яблук у сушарці
  3. Яблучна пастила у духовці
  4. Пастила з яблук без цукру
  5. Як зберігати
  6. Відповіді на часті запитання

Правильно приготовлена ​​пастила з яблук — ласощі, які люблять не лише діти, а й багато дорослих. Її легко готувати, тому рецепт мало змінився протягом століть. Хоча умови стали простішими, до того ж можна задіяти сучасне обладнання на кшталт дегідратора, щоб прискорити процес. Перед тим як зробити пастилу з яблук, можна більше дізнатися про її користь, а також різні способи приготування.

Чим корисна яблучна пастила

Користь яблучної пастили

Для приготування підходять багато плодів, наприклад смоква. Але саме яблучні ласощі поєднують приємний смак з користю. Тому є кілька причин:

  • Яблука містять багато заліза, яке потрібне організму для роботи серця та судин, для нормалізації рівня гемоглобіну. Якщо рецепт яблучної пастили дотримано, то залізо зберігається після сушіння.
  • Зберігаються у правильно приготовленому продукті та інші корисні мікроелементи (цинк, кальцій, йод та інші), вітаміни (A та C, група B).
  • Входить до складу яблук та пектин. Залишаючись у пастилі, він нормалізує обмін речовин, допомагає організму очищатися від шкідливих сполук. Особливо багато пектину в зелених сортах, хоч і в солодких червоних фруктах він теж є.

На відміну від багатьох сучасних насолод, пастила буває по-справжньому корисною. Головне, приготувати її правильно. Тим більше, що зробити це можна декількома способами.

Пастила з яблук у сушарці

Пастила з яблук у сушарці

Для такого рецепту можна використовувати сирі яблука без попередньої термічної обробки. Це причина, через яку яблучна пастила в сушарці виходить більш корисною: немає впливу високої температури, тому зберігається більше корисних речовин і вихідного приємного аромату.

Покрокова інструкція для приготування:

  1. Помийте яблука, розріжте їх на часточки і видаліть серцевини.
  2. Частки перетворите на пюре за допомогою м'ясорубки або блендера.
  3. До смаку додайте корицю для аромату. На 0,5 кг яблук беріть 1-2 чайні ложки кориці.
  4. Розподіліть пюре рівним шаром по піддону.
  5. Сушіть 6–7 годин при 50–60 °C. Час варіюється в залежності від того, наскільки соковитими були плоди і наскільки товстим шаром ви розклали пюре.
  6. Поверніть пастилу рулетом і наріжте на порції. З 0,5 кг яблук можна загалом отримати 10 порцій.

Якщо сушарка поставляється без піддону, зробіть її самостійно і розкладіть по решітці. Як вихідний матеріал підійде звичайний пергамент.

Яблучна пастила у духовці

Яблучна пастила у духовці

Ймовірно, найпростіший (хоч і не найшвидший) спосіб приготувати вдома солодкий подарунок чи частування для своєї сім'ї. Рецепт пастили з яблук із приготуванням у духовці існує вже багато десятків років і за цей час особливо не змінювався.

Ось що знадобиться зробити:

  1. Помийте яблука, поріжте їх часточками та видаліть серцевини.
  2. Яблучні часточки покладіть у сотейник або каструлю. Залийте водою.
  3. Накрийте кришкою ємність і поставте на слабкий вогонь приблизно на 30 хвилин.
  4. Коли яблука розм'якшуються, зніміть їх із вогню. Акуратно злийте сік, що утворився. За бажання його можна випити.
  5. Очистіть яблучні часточки від шкірки - ложкою або пропускаючи через сито.
  6. Знову поставте на повільний вогонь та проваріть ще 15 хвилин.
  7. Перетворіть яблука на однорідну масу за допомогою блендера або м'ясорубки.
  8. Застеліть лист пергаментом і злегка змастіть олією. Тоді знімати пастилу після приготування буде найпростіше.
  9. Поступово розподіліть пюре по пергаментному шару.
  10. Поставте лист у духовку, розігріту до 120 °C, і дайте просушитися від 1 до 1,5 години. Краще не зачиняти дверцята повністю.
  11. Витягніть лист з духовки. Дайте пастилі охолонути, щоб вона стала твердою.

Найпростіший варіант - кухонними ножицями розрізати пласт продукту, що вийшов, на смуги. Тоді пергамент простіше зняти, щоб кожну порцію згорнути окремим рулоном.

Пастила з яблук без цукру

Пастила з яблук без цукру

Цукор або цукрова пудра — найпоширеніший компонент, особливо коли використовують яблука кислих сортів. Але якщо ви більше любите корисні, а не тільки смачні насолоди, то вам більше підійде рецепт пастили без цукру. Смак вийде кислішим, зате в користі можна не сумніватися.

Поради для любителів такої пастили:

  • Перш ніж варити яблучні часточки у воді, додайте|добавляйте| трохи соку лимона. Підійде також лимонна кислота. У такому разі м'якоть не темнітиме під час варіння.
  • Готувати можна і в сушарці, і в духовці. Можете спробувати приготування в духовці при невеликому нагріванні - від 50 до 60 °C. Але врахуйте, що чекати тоді доведеться не годину, а кілька годин.
  • Відмітна ознака того, що пастила досить висушилася – вона перестає прилипати до рук.

Не всім подобається пастила без цукру. Деяким її смак здається надто кислим. Проте калорійність у результаті помітно знижується, і перекусити такою пастилою без побоювань можна навіть увечері.

Як зберігати

На відміну від яблук, у яких міститься природна волога, пастила з яблучного пюре зберігається набагато довше – тижнями та місяцями. Відмінний спосіб нагадувати собі про смак літа навіть узимку. Головне, не тільки приготувати натуральну пастилу правильно, а й дотримуватися правил зберігання.

Основні рекомендації:

  • Вибрати сухе місце, куди не потрапляє волога, зокрема у вигляді пари. Тоді повністю висушений продукт не намокне, не запліснявіє навіть через місяць. Рівень вологості має бути до 60%.
  • Оптимальна температура зберігання становить 14–15 °C. Важливо, щоби на пастилу не потрапляли промені сонця. Бажано вибрати темне приміщення, що добре провітрюється. Якщо є прохолодний льох або комора – це ідеальний варіант.
  • Холодильник для зберігання не дуже підходить саме через підвищену вологість. Їстівна пастила, як і раніше, залишиться, але, швидше за все, покриється тонким нальотом і стане більш липкою, ніж була спочатку.
  • Для тих, хто не має власного льоху або просто хоче зберегти продукт якомога довше, підійде варіант зберігання в морозилці. Заморожена пастила здатна зберігатися до року, не втрачаючи корисних властивостей, смаку та аромату. Розморожувати її варто потроху - спочатку на пару годин покласти в холодильник, щоб створити поступовий перехід до кімнатної температури.
  • Хоча домашня пастила зберігається довго, вона здатна увібрати запахи з повітря навколо. Тому треба подбати про те, щоб поруч не було нічого з сильним запахом.

Тару можна вибрати на свій розсуд. Найкращим варіантом вважаються скляні банки. Вони пастилу складають, згортаючи рулетиками і перекладаючи окремі шари папером. На дно банки теж кладуть папір чи пергамент. Найгірший варіант для зберігання — поліетиленовий пакет: у ньому пастила найшвидше псується, стає липкою.

Є й інші варіанти:

  • контейнери (судки), що герметично закриваються;
  • мішечки із тканини;
  • картонні та дерев'яні ящики;
  • банки з жерсті із пластмасовими кришками.

Використовуючи мішечки, тканину просочують розчином солі та ретельно сушать, щоб не допустити появи шкідників. У будь-якій тарі шари пастили обов'язково прокладають пергаментом або папером, щоб вони не злипалися один з одним, поки зберігаються.

Відповіді на часті запитання

Процес приготування пастили не обов'язково має бути безперервним. Наприклад, можна приготувати пюре, а потім заморозити його, щоб потім дістати і зробити з нього пастилу.

Зберігають пюре в контейнерах із харчового пластику із щільними кришками. Наповнювати тару цілком не треба: має залишитися трохи місця, адже пюре збільшиться в обсязі. Заморожування проводять при -20 ° C, хоча можна і нижче.

Без охолодження та заморозки пастила зберігається півтора-два місяці, не втрачаючи смаку та харчових якостей. Головне, дотримуватись рекомендацій та зберігати продукт у закритій тарі, при температурі близько 15 °C та вологості до 60%.

Якщо залишати пастилу під сонячним промінням або просто на відкритому повітрі, вона висохне. Якщо помістити в холодильник – швидко стане липкою. А ось у морозилці продукт зберігається до року.

В середньому приготовлена ​​за класичним рецептом натуральна пастила з яблук містить близько 300 кілокалорій на 100 г. Точна цифра залежить від того, який сорт плодів використовували, чи є цукор чи цукрова пудра у складі. Якщо яблука спочатку солодкі, а в процесі ще й додавали цукор, то калорійність може зрости і до 350 кілокалорій. А ось пастила з кислих яблук без цукру містить від 250 кілокалорій – різниця відчутна.

На відміну від духовки, дегідратор дозволяє зберегти максимум корисних властивостей вихідного продукту - яблук. Досягається рахунок сушіння без сильного нагрівання. Однак і чекати доводиться довше. Замість години або двох доведеться почекати 6-7 годин. Іноді трохи довше: якщо яблука були соковитими або якщо шар пюре для пастили виявився товстим.

Відгуків:
Схожі статті
10.05.2021
Що таке пастила? Чим корисна пастила та як її приготувати
Що таке пастила? Чим корисна пастила та як її приготувати
Натуральна пастила - це відмінні ласощі для тих, хто хоче правильно харчуватися, при цьому не додавати зайві кілограми. В її складі - фрукти, ягоди або овочі, які містять безліч вітамінів, мікроелементів...
16.10.2021
Як приготувати пастилу з груш
Як приготувати пастилу з груш
Пастила з груші являє собою чудовий поживний та тонізуючий засіб. Вуглеводи, завдяки ферментам, відразу ж перетворюється в енергію, необхідну протягом дня. Десерт багатий білками, які є будівельним матеріалом для організму. Пектин, який знаходиться в..
28.11.2021
Як зробити чіпси з гарбуза
Як зробити чіпси з гарбуза
Не обов'язково обмежувати раціон за рахунок стандартних закусок із магазину. Ви можете, наприклад, самостійно приготувати чіпси в сушарці, в духовці, на плиті або в мікрохвильовій печі, щоб отримати смачні, ароматні ласощі. Як вихідний продукт підійд..