0
0
0

Як зробити чіпси з гарбуза

Як зробити чіпси з гарбуза

Зміст

1. Користь чіпсів з гарбуза

2. Гарбузові чіпси в електросушарці

3. Чіпси з гарбуза в духовці

4. Як зробити гарбузові чіпси на сковороді

5. Як приготувати чіпси з гарбуза в мікрохвильовій печі

6. Способи зберігання

Не обов'язково обмежувати раціон за рахунок стандартних закусок із магазину. Ви можете, наприклад, самостійно приготувати чіпси в сушарці, в духовці, на плиті або в мікрохвильовій печі, щоб отримати смачні, ароматні ласощі. Як вихідний продукт підійде гарбуз з його неповторним смаком та набором корисних властивостей.

Користь чіпсів з гарбуза

Викликаючи інтерес у справжніх гурманів, солодкі чіпси з гарбуза також багаті на мікроелементи, серед яких — фосфор, магній, кальцій, калій. У чіпсах зберігаються вітаміни групи B, A, що містяться в овочі. Останній, також відомий як бета-каротин, захищає організм від онкологічних захворювань.

У висушеному гарбузі залишаються харчові волокна, що покращують роботу кишечника. Закуска благотворно впливає на серце та судини, нирки та печінку, органи зору. Позитивний ефект від чіпсів спостерігається у людей, які страждають на порушення сну, грип, респіраторно-вірусні захворювання.

Гарбузові чіпси в електросушарці

Електрична сушарка - пристрій, спеціально призначений для того, щоб зберігати закуски свіжими, не позбавляти їх аромату та корисних компонентів. Правильно приготовлений сушений гарбуз в електросушарці добре зберігається взимку, підходить як окреме частування та як складова частина різних страв - солодких та солоних.

Перш ніж готувати гарбуз, треба його почистити, вимити та висушити. Вже після цього  його ріжуть скибочками та кладуть на холод під гніть протягом доби. У теплу пору року підійде холодильник, а восени чи взимку, за близької до нуля температури — балкон.

Коли готують солодкі чіпси, після гніту використовують наступний рецепт:

  • віджимають з одного лимона сік, змішують із двома столовими ложками меду;
  • додають склянку холодної питної води;
  • замочують гарбузові скибочки отриманої суміші в закритій ємності на дванадцять годин при кімнатній температурі;
  • перемішують вміст ємності та залишають у холодильнику ще на шість годин;
  • дістають із холодильника й сушать на пергаменті дві-три години.

Готові до сушіння скибочки розподіляють по піддонах пристрою тонким шаром, залишаючи між часточками зазори два-три міліметри. Найкраще сушити гарбуз при 50 °C.

Приготування займає приблизно шість годин, але може відрізнятися залежно від температури, потужності пристрою та рівня вологи в кімнаті. Піддони важливо міняти між собою місцями.

Гарбузові чіпси повинні сушитися, а не пригоряти - за цим потрібно стежити. Більше звичайних ризикують підгоріти заготовлені за рецептом солодкі скибочки.

Чіпси з гарбуза в духовці

Чіпси з гарбуза в духовці

Попередньо гарбуз чистять від шкірки, витягують насіння та м'якоть. Після цього миють під проточною водою і витирають насухо паперовим рушником. Нарізають на тонкі часточки, по два-три міліметри кожна форма може бути будь-який. Гарбузові чіпси в духовці виходять хрусткими та легкими, якщо робити їх максимально тонкими.

Деко духовки застеляють пергаментом. Можна також побризкати на поверхню олією з оливок або кунжуту.

Задіяти олію не варто. Воно має впізнаваний аромат і впливає на смак їжі, з якою взаємодіє. Хоча хтось може, звісно, ​​бажати саме таких змін.

Заготовлені часточки розкладають по деку, а духовку тим часом розігрівають до 90–100 °C. Найкраще, коли майбутні чіпси лежать не в два шари, а в один, і між ними при цьому є відстань у два-три міліметри.

У духовці скибочки сушаться в середньому дві години. Для цього достатньо підтримувати нагрівання на тому ж рівні в районі сотні за Цельсієм. Щоб чіпси не пригоряли, дверцята духовки залишають злегка відчиненими, а саму закуску періодично перевертають з одного боку на інший.

Як зробити гарбузові чіпси на сковороді

На відміну від попередніх способів, у цьому варіанті знадобиться панування - закуска буде солоною. Вибирають зазвичай гарбуза з твердою корою та великими плодами. Стандартний варіант панування - борошно та сіль, змішані приблизно в рівних пропорціях. Регулюючи кількість солі, готують чіпси з гарбуза на сковороді з більш менш солоним присмаком.

Частки отримують таким же способом, нарізають тонкі скибочки і вмочують у паніровку з обох боків. Сковороду розігрівають на плиті, додавши туди олію потрібного сорту: з оливок, кунжуту, гарбуза. За рахунок бажаної олії підсилюють смак та аромат чіпсів. Їх підсмажують до хрусткої скоринки, а потім викладають на блюдо.

Дістаючи готову солону закуску, страву перед цим застилають паперовим рушником. Воно вбирає зайвий жир, що залишився після обсмажування в олії.

Як приготувати чіпси з гарбуза в мікрохвильовій печі

Чіпси з гарбуза в мікрохвильовій печі

Частки заздалегідь нарізають, як для сушіння в духовці. Окремо готують масло з оливок або кунжуту, щоб закуска в результаті мала потрібний смак і аромат.

Готові скибочки сушать у НВЧ-печі на блюді. Спочатку встановлюють гранично високу потужність та час до п'яти хвилин. Далі, потрібно почекати, поки чіпси з гарбуза в мікрохвильовій печі висохнуть з одного боку, потім перевернути їх. Якщо потужність виявиться надто високою і скибочки будуть сохнути надто швидко — треба знизити рівень прогріву.

Після цього чіпси продовжують перевертати, час обробки щоразу зменшують. Як тільки закуска досягне бажаної кондиції, її можна виймати.

Якщо мікрохвильова піч укомплектована підставками для гриля з металу, то можна приготувати більше чіпсів за раз. Частки викладають і на блюдо знизу, і підставку зверху. Обидва яруси обробляють маслом, щоб гарбуз не присмажувався до поверхні.

Спочатку процес швидкісніший, ніж приготування в сушарці, духовці або сковороді. Але самі мікрохвильові печі зазвичай не такі великі за обсягом. До того ж потрібно заготовити невелику початкову партію гарбузових чіпсів, щоб точно знати, з якого рівня потужності та з якого часу приготування починати щоразу. Це залежить від моделі та конструкційних особливостей пристрою.

Способи зберігання

Знаючи, як сушити гарбуз у сушарці, в духовці, на сковороді та у НВЧ-печі, необхідно також правильно зберігати вже приготовлену закуску. У такому разі вона не втратить корисних речовин, максимально довго не зіпсується. Головні критерії:

  • темне приміщення, де температура повітря близько п'ятнадцяти градусів або трохи менше - комора або льох підійдуть;
  • вологість повітря в межах шістдесяти відсотків, щоб гарбуз не просочувався вологою і не псувався - але якщо вчасно виявити, що чіпси "мокнуть", можна знову їх висушити;
  • ємність для зберігання - тканинний мішечок або банку зі скла з кришкою, що герметично закривається;
  • для скляних ємностей - пергаментний лист на денце і такий же лист зверху для більшої безпеки вмісту.

Готові чіпси з гарбуза допускається зберігати при кімнатній температурі. Але тоді граничний термін зберігання зазвичай не перевищує одного місяця. При зберіганні в коморі або льоху гарбузові чіпси зазвичай не втрачають смаку та корисних властивостей усю зиму.

Хочете, щоб з гарбуза виходили не лише свіжі страви, а й смачні, а головне корисні закуски? Домогтися цього неважко, якщо приготувати чіпси з гарбуза в сушарці, в духовці, на плиті або в мікрохвильовій печі.

Відгуків:
Схожі статті
10.05.2021
Що таке пастила? Чим корисна пастила та як її приготувати
Що таке пастила? Чим корисна пастила та як її приготувати
Натуральна пастила - це відмінні ласощі для тих, хто хоче правильно харчуватися, при цьому не додавати зайві кілограми. В її складі - фрукти, ягоди або овочі, які містять безліч вітамінів, мікроелементів...
11.07.2021
Чому потрібно їсти фрукти та овочі
Чому потрібно їсти фрукти та овочі
Це пов'язано з тим, що у фруктах та овочах міститься багато всього, що потрібно нашому організму, наприклад: вітаміни, мінерали та клітковина, а також важливі антиоксиданти та фітохімічні речовини. Ще одна велика перевага щоденного вживання достатнь..
16.10.2021
Як приготувати пастилу з груш
Як приготувати пастилу з груш
Пастила з груші являє собою чудовий поживний та тонізуючий засіб. Вуглеводи, завдяки ферментам, відразу ж перетворюється в енергію, необхідну протягом дня. Десерт багатий білками, які є будівельним матеріалом для організму. Пектин, який знаходиться в..
13.02.2022
Як приготувати пастилу з яблук
Як приготувати пастилу з яблук
Правильно приготовлена пастила з яблук — ласощі, які люблять не лише діти, а й багато дорослих. Її легко готувати, тому рецепт мало змінився протягом століть...
22.04.2022
Що таке фріпси, чим корисні та як готувати
Що таке фріпси, чим корисні та як готувати
Фріпси - це фруктові чіпси, які є слайсами різних фруктів, висушені без додавання консервантів і цукру. Вони мають відмінні смакові якості, приносять організму величезну користь, будучи здатними повноцінно замінити звичайні плоди...
08.05.2022
Як зробити м'ясні чіпси
Як зробити м'ясні чіпси
Пропонуємо до вашої уваги кілька простих рецептів приготування закусок з м'яса. Приємним бонусом стане легкість кулінарного процесу - навіть якщо ви ніколи не готували подібні снеки, результат буде відмінним, потрібно лише слідувати рецепту і відпові..