0
0
0

Чому потрібно їсти фрукти та овочі

Чому потрібно їсти фрукти та овочі

Це пов'язано з тим, що у фруктах та овочах міститься багато всього, що потрібно нашому організму, наприклад: вітаміни, мінерали та клітковина, а також важливі антиоксиданти та фітохімічні речовини.

Ще одна велика перевага щоденного вживання достатньої кількості фруктів та овочів полягає в тому, що вони допомагають замінити продукти з високим вмістом насичених жирів, цукру та солі. Клітковина, яка міститься у фруктах та овочах, допомагає насититися та контролювати свою вагу.

Фрукти та овочі - користь

Добре відомо, що фрукти та овочі мають багато переваг для здоров'я. Як зазначає Всесвітня організація охорони здоров'я, вони не тільки допомагають зміцнити вашу імунну систему, але також відіграють життєво важливу роль в боротьбі з недоїданням та запобігання неінфекційних захворювань.

Це тому, що фрукти та овочі містять безліч мінералів та вітамінів, які корисні для вашого здоров'я в цілому. До них відносяться вітамін А, вітамін С, вітамін Е, магній, цинк та фолієва кислота. Мало того, що фрукти та овочі містять мало жиру, солі та цукру, вони також є відмінним джерелом харчових волокон, які необхідні для здорової травної системи.

Як частина добре збалансованої дієти та активного способу життя, фрукти та овочі можуть допомогти знизити ожиріння і підтримувати здорову вагу, а також знизити рівень холестерину та артеріального тиску.

Також відомо, що регулярне вживання великої кількості фруктів та овочів знижує ризик: 

  • Цукровий діабет 2 типу;
  • Інсульт;
  • Хвороба серця;
  • Рак;
  • Високий кров'яний тиск.

Отже, які фрукти та овочі слід їсти

Проста відповідь - їсти ті, які вам подобаються. 

Одне з найважливіших переваг фруктів та овочів - це кількість в них корисних антиоксидантів та фітохімічних речовин.

Антиоксиданти надають фруктам та овочам різний колір, тому зручний спосіб переконатися, що ви отримуєте хороший набір антиоксидантів, - це вибрати ті, які вам подобаються, з кожної з п'яти різних колірних груп.

Кольори веселки


Як правило, фрукти та овочі діляться на пя'ть різних колірних груп:

  1. Червоний - містять фітохімічні речовини (включаючи лікопін), еллаговую кислоту і флавоноїди кемпферол, які можуть захистити від раку.
  2. Пурпурний / синій - містять групу фітохімічних речовин , відомих як флавоноїди та антоціани, які володіють м'яким антибактеріальною дією.
  3. Помаранчевий / жовтий - містять фітохімічні речовини, відомі як каротиноїди, деякі з яких, як відомо, допомагають захистити від катаракти і вікової дегенерації жовтої плями.
  4. Зелений - містять ряд фітохімічних речовин, які, як відомо, мають протиракові властивості.
  5. Білий / коричневий - містять фітохімічні речовини, в тому числі аллицин, що володіють антибактеріальними та противірусними властивостями.

Антиоксиданти надають колір фруктам та овочам. Тому вживання в їжу продуктів всіх кольорів веселки - хороший спосіб переконатися, що ви отримуєте в свій раціон цілий ряд антиоксидантів та поживних речовин. 

В якому вигляді їсти фрукти та овочі

Овочі та фрукти краще їсти в сирому вигляді, щоб отримати максимум користі від них.

Альтернативою може бути - натуральна пастила та фруктові чіпси, приготовані з натуральних фруктів в спеціальному дегідраторі без будь-яких підсолоджувачів та інших добавок. В процесі сушіння забирається тільки волога, а всі корисні речовини зберігаються. Це дуже зручно, в такому вигляді фрукти та овочі займають мало місця й можуть зберігатися довше. Тому їх можна брати з собою в дорогу, на роботу й давати дітям в школу на перекуси.

Відгуків:
Схожі статті
29.12.2020
Користь бразильських горіхів
Користь бразильських горіхів
Бразильські горіхи відомі тим, що містять безліч вітамінів та поживних речовин, таких як вітаміни групи B, вітамін E, кальцій, магній і цинк.  Однак найбільш корисним живильним елементом для бразильських горіхів є селен...
09.03.2021
Насіння Чіа - це суперпродукт?
Насіння Чіа - це суперпродукт?
Одна з останніх модних тенденцій здорового харчування - це Чіа. Ці маленькі насіння з'являються всюди - в здорових пудингах, смузі, салатах і навіть в хлібі. Але чи дійсно чіа - супер-їжа? Давайте з'ясуємо...
10.05.2021
Що таке пастила? Чим корисна пастила та як її приготувати
Що таке пастила? Чим корисна пастила та як її приготувати
Натуральна пастила - це відмінні ласощі для тих, хто хоче правильно харчуватися, при цьому не додавати зайві кілограми. В її складі - фрукти, ягоди або овочі, які містять безліч вітамінів, мікроелементів...
16.10.2021
Як приготувати пастилу з груш
Як приготувати пастилу з груш
Пастила з груші являє собою чудовий поживний та тонізуючий засіб. Вуглеводи, завдяки ферментам, відразу ж перетворюється в енергію, необхідну протягом дня. Десерт багатий білками, які є будівельним матеріалом для організму. Пектин, який знаходиться в..
28.11.2021
Як зробити чіпси з гарбуза
Як зробити чіпси з гарбуза
Не обов'язково обмежувати раціон за рахунок стандартних закусок із магазину. Ви можете, наприклад, самостійно приготувати чіпси в сушарці, в духовці, на плиті або в мікрохвильовій печі, щоб отримати смачні, ароматні ласощі. Як вихідний продукт підійд..
08.12.2021
 Зелений чай: користь та шкода
Зелений чай: користь та шкода
На відміну від звичного для багатьох чорного чаю, справжній зелений чай не проходить через окисні реакції за участю ферментів. Тому у напою не яскраво-терпкий, а порівняно м'який трав'яний смак із різноманітними нотками...
18.03.2024
Що таке холестерин та чим він шкідливий
Що таке холестерин та чим він шкідливий
Холестерин – це жироподібна речовина, яка знаходиться у кожній клітині нашого тіла і є важливим компонентом для його функціонування. Проте, високий рівень холестерину може стати причиною серцево-судинних захворювань та інших проблем зі здоров'ям...