0 грн
Зробити замовленняВ епоху епідемії ожиріння, збільшення кількості алергій та зростання серцево-судинними захворюваннями, діабетом та раком все більше і більше людей шукають нові способи зробити більш здоровий спосіб життя. В наші дні всі дуже зайняті, і попит на здорову їжу, просту, легку й поживну, дуже високий.
Це викликало бум на ринку здорового харчування. Здається, що постійно з'являються нові «суперпродукти», які ми обов'язково повинні їсти кожен день, щоб захистити своє здоров'я. Зрозуміло, що люди хочуть бути здоровими і вибирати кращу їжу. Однак буває складно сказати, чи дійсно щось так добре для вас, як здається.
Одна з останніх модних тенденцій здорового харчування - це Чіа. Ці маленькі насіння з'являються всюди - в здорових пудингах, смузі, салатах і навіть в хлібі. Але чи дійсно чіа - супер-їжа? Давайте з'ясуємо.
Чіа - представник сімейства м'ятних, родом з Мексики та Гватемали. Це дуже маленькі насіння, зазвичай упаковані і марковані як білий або чорний Чіа. Між ними немає різниці в харчуванні - це просто різні кольори.
Насіння Чіа містить:
Насіння Чіа часто використовується як корисний продукт для схуднення, так як вони багаті клітковиною та білком і розширюються в шлунку, що посилює відчуття ситості й уповільнює всмоктування їжі. Його високий вміст клітковини сприяє зниженню ризику серцевих захворювань, діабету та деяких видів раку.
Дослідження, подібні до цього, проведені в 2012 році, показали, що насіння чіа не знижують кров'яний тиск, запалення або інші фактори ризику захворювань, тоді як інше, проведене в 2007 році, показало, що це дійсно так. У журнальній статті, опублікованій в Food Reviews International в 2013 році, говориться про дослідження, які показують позитивний вплив на здоров'я, пов'язане з вживанням чіа. До них відносяться зниження ризику згортання крові (фактор ризику серцевих нападів та інсультів), зменшення запалення, зниження артеріального тиску, більш повільне перетравлення вуглеводів та інгібування вільних радикалів. Високий вміст клітковини знижує апетит, але дослідження, присвячені конкретно чіа, не показали, що насіння самі по собі сприяють зниженню ваги.
Оскільки було проведено обмежене дослідження чіа, більшість передбачуваних переваг насправді не доведені остаточно. Згідно WebMD, насіння чіа дуже поживні, але не було доведено, що вони значно сприяють зниженню ваги або здоров'ю серця. Швидше за все, чіа найкраще вживати в якості більш поживної заміни інших інгредієнтів, щоб збільшити споживання поживних речовин.
Єдина річ, з якою, схоже, все згодні, - це те, що чіа є хорошим джерелом Omega-3 ALA. Насіння чіа містять найвищу відому частку Омега-3 ALA серед всіх рослин, яка є попередником незамінних довголанцюжкових жирних кислот Омега-3 типів EPA та DPA. Їх називають «незамінними жирними кислотами», тому що вони не можуть бути зроблені людським організмом. ALA необхідно перетворити в «активні» типи EPA та DHA, перш ніж організм зможе їх використовувати. На жаль, людський організм в цьому відношенні неефективний.
Вміст білка варіюється в залежності від умов вирощування, але все ж воно вище, ніж у більшості інших злаків й становить 15-23%. Чіа містить всі дев'ять незамінних амінокислот (які є білками).
Чіа - хороше джерело вітамінів групи В та відмінне джерело мінералів. Наприклад, 100 г Чіа містить в 6 разів більше кальцію, в 11 разів більше фосфору і в 4 рази більше калію, ніж 100 г молока. У чіа ви знайдете більше кальцію, фосфору і калію, ніж в пшениці, рисі, вівсі або кукурудзі. Вміст заліза в 6 разів більше, ніж в шпинаті, в 1,8 рази більше, ніж в чечевиці, і в 2,4 рази більше, ніж в печінці.
Насіння чіа не є бюджетною покупкою, але в міру зростання їхньої популярності ціна повинна падати, оскільки великомасштабне виробництво знижує питомі витрати виробництва. Ви можете розраховувати заплатити від 30 до 75 гривень за 100 грам, в залежності від бренду та розміру упаковки.
Найпопулярніший спосіб приготування та вживання чіа - це пудинг. Базовий рецепт вимагає змішати насіння чіа з молоком (мигдальним або кокосовим) та залишити його на ніч в холодильнику. Ви можете додати аромат кориці, екстракту ванілі, какао, свіжих фруктів, кокосової стружки, горіхів - що завгодно!
Він також стає популярним інгредієнтом в смузі, супах та кашах, додаючи текстуру і густоту, а також забезпечуючи поживні властивості.
Завдяки відсутності глютену, чіа можна використовувати в якості замінника зерна, наприклад, у випічці та салатах. Його також можна використовувати замість рису або змішувати з ним для більшого споживання поживних речовин. Його навіть можна перемолоти на борошно!
Однак важливо бути дуже обережним, вживаючи в їжу насіння чіа в сухому вигляді. При змішуванні з рідиною вони швидко розширюються й утворюють гель. Це може бути небезпечно для тих, хто схильний до проблем з ковтанням, наприклад для немовлят та людей похилого віку. У будь-якому випадку їсти їх в такому вигляді не дуже смачно, тому краще використовувати їх в рецептах, подібних наведеним вище, ніж намагатися їсти їх просто та сушити.
Хоча чіа, безумовно, дуже корисний й містить велику кількість багато життєво важливих поживних речовин, називати його «суперпродуктом», ймовірно, переоцінює значення. Це не чарівна паличка для схуднення або радикального поліпшення здоров'я, але відмінний спосіб включити в свій раціон більше здорових варіантів.
З огляду на його вартість, це не обов'язково буде найекономічнішим вибором для покупок в продуктових магазинах. Але його просто використовувати в різноманітних стравах. Зрештою, можливо, краще, що є в чіа, - це те, що з такої здорової їжі виходить відмінний пудинг.