0
0
0

Насіння Чіа - це суперпродукт?

Насіння Чіа - це суперпродукт?

В епоху епідемії ожиріння, збільшення кількості алергій та зростання серцево-судинними захворюваннями, діабетом та раком все більше і більше людей шукають нові способи зробити більш здоровий спосіб життя. В наші дні все дуже зайняті, і попит на здорову їжу, просту, легку й поживну, дуже високий.

Це викликало бум на ринку здорового харчування. Здається, що постійно з'являються нові «суперпродукти», які ми обов'язково повинні їсти кожен день, щоб захистити своє здоров'я. Зрозуміло, що люди хочуть бути здоровими і вибирати кращу їжу. Однак буває складно сказати, чи дійсно щось так добре для вас, як здається.

Одна з останніх модних тенденцій здорового харчування - це Чіа. Ці маленькі насіння з'являються всюди - в здорових пудингах, смузі, салатах і навіть в хлібі. Але чи дійсно чіа - супер-їжа? Давайте з'ясуємо.

Що таке насіння чіа?

Насіння чіа чорне

Чіа - представник сімейства м'ятних, родом з Мексики та Гватемали.  Це дуже маленькі насіння, зазвичай упаковані і марковані як білий або чорний Чіа.  Між ними немає різниці в харчуванні - це просто різні кольори.

Чим корисне насіння чіа?

Насіння Чіа містить:

  • Омега-3 жирні кислоти.
  • Високий вміст клітковини, близько 10 г в двох столових ложках (для порівняння, рекомендована добова доза становить 25-30 г).
  • Природні антиоксиданти, які борються з «вільними радикалами», що викликають старіння і такі захворювання, як рак.
  • Білок (сприяє зниженню ваги, так як знижує відчуття голоду).
  • Кальцій.
  • Інші мінерали, включаючи залізо, марганець, магній, цинк, фосфор.
  • Не містить глютен

Насіння Чіа часто продаються як корисні для схуднення, так як вони багаті клітковиною та білком і розширюються в шлунку, що посилює відчуття ситості й уповільнює всмоктування їжі. Його високий вміст клітковини сприяє зниженню ризику серцевих захворювань, діабету та деяких видів раку.

Що кажуть експерти?

Дослідження, подібні до цього, проведені в 2012 році, показали, що насіння чіа не знижують кров'яний тиск, запалення або інші фактори ризику захворювань, тоді як інше, проведене в 2007 році, показало, що це дійсно так. У журнальній статті, опублікованій в Food Reviews International в 2013 році, говориться про дослідження, які показують позитивний вплив на здоров'я, пов'язане з вживанням чіа. До них відносяться зниження ризику згортання крові (фактор ризику серцевих нападів та інсультів), зменшення запалення, зниження артеріального тиску, більш повільне перетравлення вуглеводів та інгібування вільних радикалів. Високий вміст клітковини знижує апетит, але дослідження, присвячені конкретно чіа, не показали, що насіння самі по собі сприяють зниженню ваги.

Оскільки було проведено обмежене дослідження чіа, більшість передбачуваних переваг насправді не доведені остаточно. Згідно WebMD, насіння чіа дуже поживні, але не було доведено, що вони значно сприяють зниженню ваги або здоров'ю серця. Швидше за все, чіа найкраще вживати в якості більш поживної заміни інших інгредієнтів, щоб збільшити споживання поживних речовин.

Омега-3 жирні кислоти

Єдина річ, з якою, схоже, все згодні, - це те, що чіа є хорошим джерелом Omega-3 ALA.  Насіння чіа містять найвищу відому частку Омега-3 ALA серед всіх рослин, яка є попередником незамінних довголанцюжкових жирних кислот Омега-3 типів EPA та DPA. Їх називають «незамінними жирними кислотами», тому що вони не можуть бути зроблені людським організмом. ALA необхідно перетворити в «активні» типи EPA та DHA, перш ніж організм зможе їх використовувати. На жаль, людський організм в цьому відношенні неефективний.

Протеїн

Вміст білка варіюється в залежності від умов вирощування, але все ж воно вище, ніж у більшості інших злаків й становить 15-23%. Чіа містить всі дев'ять незамінних амінокислот (які є білками).

Вітаміни та мінерали

Чіа - хороше джерело вітамінів групи В та відмінне джерело мінералів. Наприклад, 100 г Чіа містить в 6 разів більше кальцію, в 11 разів більше фосфору і в 4 рази більше калію, ніж 100 г молока. У чіа ви знайдете більше кальцію, фосфору і калію, ніж в пшениці, рисі, вівсі або кукурудзі. Вміст заліза в 6 разів більше, ніж в шпинаті, в 1,8 рази більше, ніж в чечевиці, і в 2,4 рази більше, ніж в печінці.

Скільки коштують насіння Чіа?

Насіння чіа не є бюджетною покупкою, але в міру зростання їхньої популярності ціна повинна падати, оскільки великомасштабне виробництво знижує питомі витрати виробництва. Ви можете розраховувати заплатити від 30 до 75 гривень за 100 грам, в залежності від бренду та розміру упаковки.

Як вживати Чіа?

Пудинг з чіа

Найпопулярніший спосіб приготування та вживання чіа - це пудинг. Базовий рецепт вимагає змішати насіння чіа з молоком (мигдальним або кокосовим) та залишити його на ніч в холодильнику. Ви можете додати аромат кориці, екстракту ванілі, какао, свіжих фруктів, кокосової стружки, горіхів - що завгодно!

Він також стає популярним інгредієнтом в смузі, супах та кашах, додаючи текстуру і густоту, а також забезпечуючи поживні властивості.

Завдяки відсутності глютену, чіа можна використовувати в якості замінника зерна, наприклад, у випічці та салатах. Його також можна використовувати замість рису або змішувати з ним для більшого споживання поживних речовин. Його навіть можна перемолоти на борошно!

Однак важливо бути дуже обережним, вживаючи в їжу насіння чіа в сухому вигляді. При змішуванні з рідиною вони швидко розширюються й утворюють гель. Це може бути небезпечно для тих, хто схильний до проблем з ковтанням, наприклад для немовлят та людей похилого віку. У будь-якому випадку їсти їх в такому вигляді не дуже смачно, тому краще використовувати їх в рецептах, подібних наведеним вище, ніж намагатися їсти їх просто та сушити.

Отже, Чіа - суперпродукт?

Хоча чіа, безумовно, дуже корисний й містить велику кількість багато життєво важливих поживних речовин, називати його «суперпродуктом», ймовірно, переоцінює значення. Це не чарівна паличка для схуднення або радикального поліпшення здоров'я, але відмінний спосіб включити в свій раціон більше здорових варіантів.

З огляду на його вартість, це не обов'язково буде найекономічнішим вибором для покупок в продуктових магазинах. Але його просто використовувати в різноманітних стравах. Зрештою, можливо, краще, що є в чіа, - це те, що з такої здорової їжі виходить відмінний пудинг.

Відгуків:
Схожі статті
29.12.2020
Користь бразильських горіхів
Користь бразильських горіхів
Бразильські горіхи відомі тим, що містять безліч вітамінів та поживних речовин, таких як вітаміни групи B, вітамін E, кальцій, магній і цинк.  Однак найбільш корисним живильним елементом для бразильських горіхів є селен...
26.02.2021
Що таке кокосовий цукор?
Що таке кокосовий цукор?
Кокосовий цукор, який іноді називають цукром з кокосової пальми, являє собою натуральний цукор, отриманий із соку кокосової пальми - солодкої рідини, присутньої в кокосовій рослині. Він зазвичай вважається більш здоровою альтернативою звичайному біло..
03.03.2021
Переваги какао та як його використовувати
Переваги какао та як його використовувати
Не дарма какао вважається «їжею богів». Він багатий антиоксидантами та іншими мінералами. Какао містить велику кількість заліза та магнію, а також не має цукру. Це робить його дуже корисним для здоров'я в повсякденному житті...
19.03.2021
10 факторів користі кускусу
10 факторів користі кускусу
Кускус вважається здоровою альтернативою пасті. Він готується з дрібних гранул манної крупи, проходить довгий процес приготування і є традиційним в північноафриканської кухні. Кускус здатний зміцнювати імунну систему, оскільки володіє противірусними ..
21.03.2021
Прості та смачні рецепти з насінням чіа
Прості та смачні рецепти з насінням чіа
Насіння чіа - це смачний та корисний продукт, який потрібно мати в своєму раціоні, а наші рецепти допоможуть вам просто та смачно приготувати цей неймовірний суперфуд..
11.07.2021
Чому потрібно їсти фрукти та овочі
Чому потрібно їсти фрукти та овочі
Це пов'язано з тим, що у фруктах та овочах міститься багато всього, що потрібно нашому організму, наприклад: вітаміни, мінерали та клітковина, а також важливі антиоксиданти та фітохімічні речовини. Ще одна велика перевага щоденного вживання достатнь..