0
0
0

Що таке цукати, користь та шкода

Що таке цукати, користь та шкода

Зміст

  1. Що таке цукати
  2. З чого та як роблять цукати
  3. Чим корисні цукати
  4. Шкода цукатів
  5. Види цукатів
  6. Як зберігати
  7. Висновок
  8. Відповіді на часті запитання

Що таке цукати та як їх роблять? У чому їхня користь, у чому шкода? Як зберігати цукати та які бувають різновиди? Давайте розберемось.

Що таке цукати

Цукати - це різновид солодощів, рецепт яких прийшов із країн Сходу. В основі - найчастіше цілісні плоди або ягоди, часточки або скибочки фруктів, які варять у цукровому сиропі і потім сушать, щоб позбавити початкового обсягу вологи.

Зазвичай цукати використовують як:

  • начинку для різних видів тіста - бісквітного, пісочного, кексового тощо;
  • декоративний елемент для прикрашання тортів, тістечок та інших кондитерських виробів;
  • самостійний десерт для тих, хто бажає перейти з цукерок на щось цікавіше, незвичайне і загалом корисне.

У деяких кондитерських виробах, на прикладі рулетів та тортів, цукати можна виявити як на верхньому шарі глазурі, так і всередині разом з начинкою. Іноді для дитячої фігурної випічки цю насолоду використовують, щоб будувати цілі кондитерські шедеври — фігурки персонажів, будиночки тощо.

З чого та як роблять цукати

З чого та як роблять цукати

Зустрічаються цукати з фруктів (яблук, груш, апельсинів та інших цитрусових), ягід (вишні, черешні, чорноплідної горобини, журавлини, полуниці), деяких овочів (гарбуза, моркви), коріння (імбиру) та горіхів. Відмінна риса в тому, що м'якуш має бути відносно щільним. Крім всього перерахованого, для виготовлення цукатів використовують шкірки деяких фруктів (апельсинів, лимонів, кавунів та інших).

Цукати роблять так:

  1. Основу майбутньої насолоди кілька днів вимочують у воді. Тривалість може різнитися залежно від цього, із чого планується виготовити десерт.
  2. Після цього майбутні цукати піддають так званому дробному варінню в цукровому сиропі — варять кілька разів з дотриманням коротких інтервалів часу.
  3. Закінчивши варіння, цукати відкидають на сито, щоб стекли надлишки сиропу.
  4. Нарешті, десерт висушують у духовці, тим самим позбавляючи залишків вологи і даючи сиропу затвердіти.

Цим способом виготовляють класичні сушені цукати (відкидні), які мають на поверхні підсохлу плівку солодкого сиропу. Однак є технології виготовлення глазурованих цукатів, які мають фінальний етап приготування:

  • тираж - десерт занурюють на кілька хвилин у гарячий цукровий концентрат (тираж) і сушать при 50 ° C;
  • кандування - цукати тримають у сиропі сахарози, охолодженому до 35...40 °C.

У жодному разі ні відкидні, ні тиражені, ні кандовані цукати не повинні злипатися між собою або прилипати до рук. Також вони не повинні бути надто жорсткими або нагадувати за смаком чистий цукор: і те, і те свідчить про брак.

Цікава особливість цукатів у тому, що з їхнього відтінку можна зрозуміти, чи є у складі барвники. Натуральні кольори фруктів та овочів добре помітні, але все ж таки вони не будуть акрилово-яскравими.

Чим корисні цукати

Чим корисні цукати

Виготовлений із натуральної сировини десерт зберігає значну частину вихідних корисних речовин – хоч і не все, як у свіжому продукті. Якщо цукати фруктові чи ягідні, то вони містять вітаміни та мікроелементи. Так, цитрусові цукати містять вітаміни A, B, C, P – це сполуки, які зміцнюють імунітет, нормалізують роботу серця та судин, допомагають організму справлятися з хронічними хворобами.

У багатьох цукатах містяться інші вітаміни (PP), антиоксиданти (бета-каротин), мікроелементи (калій, натрій, фосфор). Крім того, в цій солодощі міститься достатньо вуглеводу, щоб успішно замінити цукерки та тістечка до чаю та кави.

Якщо цукати приготовані зі шкірки — у них залишається чимало волокон та корисних сполук, здатних покращити роботу шлунково-кишкового тракту, а також нормалізувати рівень холестерину в крові. Що стосується, наприклад, імбирних цукатів, то вони мають доведену здатність зміцнювати імунітет, боротися з ГРВІ та грипом. Весь секрет - у гінгеролі, що міститься в імбирному корені, прискорює метаболізм, знімає запалення та зменшує біль.

Інші плюси, які мають цукати:

  • будучи десертом, піднімають настрій, при цьому боротьба з депресією не завдає такої ж шкоди, як торти або тістечка;
  • містять достатньо цукру, щоб мозок не страждав від нестачі глюкози – тобто стимулюється не лише добрий настрій, а й розумова діяльність;
  • допомагають викидати в кров достатньо інсуліну, щоб людина не набирала зайву вагу, а вміст цукру підтримувався на нормальному рівні.

Нарешті, є ще й користь: цукати спочатку стали популярні на Заході тому, що дозволяли привозити багато солодощів зі Сходу фактично в законсервованому вигляді. Адже й зараз далеко не кожна людина та не кожен день може запросто скуштувати папайю, помело або ананас. Вже потім вдалося дізнатися, що це не тільки смачно, а й корисно — враховуючи скільки цінних речовин містять екзотичні фрукти. Так, папаїн, який сприяє природному схуднення, навіть назвали на честь папаї, де його спочатку і виявили.

Шкода цукатів

Шкода цукатів

Немає абсолютно корисних продуктів. А якщо врахувати, що цукати містять чимало цукру, висновки про можливі негативні наслідки споживання цього десерту зробити досить легко.

  • надмірне підвищення рівня цукру в крові сприяє розвитку цукрового діабету;
  • надлишки вуглеводів, якщо організм не встигатиме їх розщеплювати, почнуть відкладатися та викличуть ожиріння;
  • великі обсяги багатьох ягід та фруктів здатні викликати алергію навіть у тих, хто раніше її не відзначав.

Щоправда, є й позитивні аспекти. Щоб постраждати від подібної шкоди, яку потенційно можуть принести цукати, потрібно споживати їх у явно непомірній кількості. І тим, хто налягає на цукерки, торти чи молочний шоколад, набагато раніше доведеться зіткнутися зі шкодою цих солодощів, ніж шанувальникам цукатів — принаймні якісних.

Види цукатів

Види цукатів

Є кілька аспектів, за якими цукати поділяють на окремі види:

  • загальне походження - вони можуть бути з овочів, фруктів, ягід, горіхів, на основі коріння або шкірки плодів;
  • форма - цілісні плоди, часточки, скибочки (сегменти), кільця, таблетки, кубики, листочки, а якщо планується використовувати цукати як декор - і складніші форми;
  • за способом приготування - відкидні, тиражені, кандовані (розрізняються за смаковими характеристиками і на вигляд цукрової плівки зовні).

Нарешті, цукати підрозділяють на сировину, яку взяли за основу. Це можуть бути абрикоси, айва, алича, ананаси, апельсини, кавунові кірки, вишня, волоські горіхи, груші, динні кірки, кабачки, мандарини, морква, імбирний корінь, інжир, папайя, персики, помело, ріпа, буряк, слив, гарбуз, черешня, чорноплідна горобина або яблука.

Як зберігати

Як зберігати цукати

Цукати досить невибагливі. Місце їх зберігання має бути:

  • чистим, тому що вимити та протерти їх від пилу не вийде;
  • сухим, щоб позбавлений зайвої вологи десерт не відсирів;
  • прохолодним, таким як холодильник, льох, підвал, балкон.

Якщо цукати відсиріють або нагріються до температури вище 30 °C, вони почнуть танути та злипатися. Спочатку вони втратять через це зовнішній вигляд, а потім і смакові якості. Краще вберегти цукати і від зайвої дії сонячного світла, навіть без нагріву – про це варто заздалегідь подбати, підбираючи місце зберігання. Безпосередньо як тара підійде скляна банка з кришкою, що щільно загвинчується.

Готуючи цукати в домашніх умовах, їх іноді закочують, ще навіть не піддаючи сушінню - так само, як варення або компот. Однак це вже значна варіація в технології, тому перший згаданий спосіб краще.

Звичайні цукати зберігаються у сухому прохолодному місці у межах року. Знаючи це, легко перевірити натуральність продукту: якщо вказано термін придатності більше дванадцяти місяців, значить, до складу цукатів увійшли консерванти явно ненатурального походження.

Висновок

Цукати - східна насолода, яка сьогодні поширилася по всьому світу. Цей десерт, приготований на основі плодів та цукру, має різноманітність смаків. Містить чимало корисних речовин і для організму відрізняється більшою користю, ніж молочний шоколад, торти чи цукерки.

Відповіді на часті запитання

Цукор присутній спочатку. Цю насолоду саму по собі навчилися готувати з використанням цукрового сиропу. Ось чому деякі дерматологи, алергологи, діабетологи та інші лікарі вносять цукати до «чорного списку» для пацієнтів. Пам'ятати про наявність цукру варто, навіть якщо у переліку компонентів він не вказаний. Аналогічно не вказаний може бути, наприклад, харчовий барвник.

Калорійність сильно варіюється в залежності від кількох факторів:

  • із чого готували цукати спочатку;
  • як проводилося приготування цукатів;
  • скільки цукрового сиропу застосовували;
  • наскільки насиченим був концентрат.

Мінімальна калорійність цукатів (на 100 г) – зазвичай у межах 100 кКал, максимальна може досягати 400 кКал. Середня - як правило, від 200 до 300 ккал.

Також сильно варіюється - від 30-40 г до 80-90 г вуглеводів на 100 г продукту.

Відгуків:
Схожі статті
26.02.2021
Що таке кокосовий цукор?
Що таке кокосовий цукор?
Кокосовий цукор, який іноді називають цукром з кокосової пальми, являє собою натуральний цукор, отриманий із соку кокосової пальми - солодкої рідини, присутньої в кокосовій рослині. Він зазвичай вважається більш здоровою альтернативою звичайному біло..
09.03.2021
Насіння Чіа - це суперпродукт?
Насіння Чіа - це суперпродукт?
Одна з останніх модних тенденцій здорового харчування - це Чіа. Ці маленькі насіння з'являються всюди - в здорових пудингах, смузі, салатах і навіть в хлібі. Але чи дійсно чіа - супер-їжа? Давайте з'ясуємо...
10.05.2021
Що таке пастила? Чим корисна пастила та як її приготувати
Що таке пастила? Чим корисна пастила та як її приготувати
Натуральна пастила - це відмінні ласощі для тих, хто хоче правильно харчуватися, при цьому не додавати зайві кілограми. В її складі - фрукти, ягоди або овочі, які містять безліч вітамінів, мікроелементів...