0 грн
Зробити замовленняЗміст
Що таке цукати та як їх роблять? У чому їхня користь, у чому шкода? Як зберігати цукати та які бувають різновиди? Давайте розберемось.
Цукати - це різновид солодощів, рецепт яких прийшов із країн Сходу. В основі - найчастіше цілісні плоди або ягоди, часточки або скибочки фруктів, які варять у цукровому сиропі і потім сушать, щоб позбавити початкового обсягу вологи.
Зазвичай цукати використовують як:
У деяких кондитерських виробах, на прикладі рулетів та тортів, цукати можна виявити як на верхньому шарі глазурі, так і всередині разом з начинкою. Іноді для дитячої фігурної випічки цю насолоду використовують, щоб будувати цілі кондитерські шедеври — фігурки персонажів, будиночки тощо.
Зустрічаються цукати з фруктів (яблук, груш, апельсинів та інших цитрусових), ягід (вишні, черешні, чорноплідної горобини, журавлини, полуниці), деяких овочів (гарбуза, моркви), коріння (імбиру) та горіхів. Відмінна риса в тому, що м'якуш має бути відносно щільним. Крім всього перерахованого, для виготовлення цукатів використовують шкірки деяких фруктів (апельсинів, лимонів, кавунів та інших).
Цукати роблять так:
Цим способом виготовляють класичні сушені цукати (відкидні), які мають на поверхні підсохлу плівку солодкого сиропу. Однак є технології виготовлення глазурованих цукатів, які мають фінальний етап приготування:
У жодному разі ні відкидні, ні тиражені, ні кандовані цукати не повинні злипатися між собою або прилипати до рук. Також вони не повинні бути надто жорсткими або нагадувати за смаком чистий цукор: і те, і те свідчить про брак.
Цікава особливість цукатів у тому, що з їхнього відтінку можна зрозуміти, чи є у складі барвники. Натуральні кольори фруктів та овочів добре помітні, але все ж таки вони не будуть акрилово-яскравими.
Виготовлений із натуральної сировини десерт зберігає значну частину вихідних корисних речовин – хоч і не все, як у свіжому продукті. Якщо цукати фруктові чи ягідні, то вони містять вітаміни та мікроелементи. Так, цитрусові цукати містять вітаміни A, B, C, P – це сполуки, які зміцнюють імунітет, нормалізують роботу серця та судин, допомагають організму справлятися з хронічними хворобами.
У багатьох цукатах містяться інші вітаміни (PP), антиоксиданти (бета-каротин), мікроелементи (калій, натрій, фосфор). Крім того, в цій солодощі міститься достатньо вуглеводу, щоб успішно замінити цукерки та тістечка до чаю та кави.
Якщо цукати приготовані зі шкірки — у них залишається чимало волокон та корисних сполук, здатних покращити роботу шлунково-кишкового тракту, а також нормалізувати рівень холестерину в крові. Що стосується, наприклад, імбирних цукатів, то вони мають доведену здатність зміцнювати імунітет, боротися з ГРВІ та грипом. Весь секрет - у гінгеролі, що міститься в імбирному корені, прискорює метаболізм, знімає запалення та зменшує біль.
Інші плюси, які мають цукати:
Нарешті, є ще й користь: цукати спочатку стали популярні на Заході тому, що дозволяли привозити багато солодощів зі Сходу фактично в законсервованому вигляді. Адже й зараз далеко не кожна людина та не кожен день може запросто скуштувати папайю, помело або ананас. Вже потім вдалося дізнатися, що це не тільки смачно, а й корисно — враховуючи скільки цінних речовин містять екзотичні фрукти. Так, папаїн, який сприяє природному схуднення, навіть назвали на честь папаї, де його спочатку і виявили.
Немає абсолютно корисних продуктів. А якщо врахувати, що цукати містять чимало цукру, висновки про можливі негативні наслідки споживання цього десерту зробити досить легко.
Щоправда, є й позитивні аспекти. Щоб постраждати від подібної шкоди, яку потенційно можуть принести цукати, потрібно споживати їх у явно непомірній кількості. І тим, хто налягає на цукерки, торти чи молочний шоколад, набагато раніше доведеться зіткнутися зі шкодою цих солодощів, ніж шанувальникам цукатів — принаймні якісних.
Є кілька аспектів, за якими цукати поділяють на окремі види:
Нарешті, цукати підрозділяють на сировину, яку взяли за основу. Це можуть бути абрикоси, айва, алича, ананаси кубики та кільця, апельсини, кавунові кірки, вишня, груші, динні кірки, апельсинові кіркі, кабачки, мандарини, морква, імбирний корінь, інжир, папайя, персики, помело, ріпа, буряк, слив, гарбуз, черешня, чорноплідна горобина або яблука.
Цукати досить невибагливі. Місце їх зберігання має бути:
Якщо цукати відсиріють або нагріються до температури вище 30 °C, вони почнуть танути та злипатися. Спочатку вони втратять через це зовнішній вигляд, а потім і смакові якості. Краще вберегти цукати і від зайвої дії сонячного світла, навіть без нагріву – про це варто заздалегідь подбати, підбираючи місце зберігання. Безпосередньо як тара підійде скляна банка з кришкою, що щільно загвинчується.
Готуючи цукати в домашніх умовах, їх іноді закочують, ще навіть не піддаючи сушінню - так само, як варення або компот. Однак це вже значна варіація в технології, тому перший згаданий спосіб краще.
Звичайні цукати зберігаються у сухому прохолодному місці у межах року. Знаючи це, легко перевірити натуральність продукту: якщо вказано термін придатності більше дванадцяти місяців, значить, до складу цукатів увійшли консерванти явно ненатурального походження.
Цукати - східна насолода, яка сьогодні поширилася по всьому світу. Цей десерт, приготований на основі плодів та цукру, має різноманітність смаків. Містить чимало корисних речовин і для організму відрізняється більшою користю, ніж молочний шоколад, торти чи цукерки.
Цукор присутній спочатку. Цю насолоду саму по собі навчилися готувати з використанням цукрового сиропу. Ось чому деякі дерматологи, алергологи, діабетологи та інші лікарі вносять цукати до «чорного списку» для пацієнтів. Пам'ятати про наявність цукру варто, навіть якщо у переліку компонентів він не вказаний. Аналогічно не вказаний може бути, наприклад, харчовий барвник.
Калорійність сильно варіюється в залежності від кількох факторів:
Мінімальна калорійність цукатів (на 100 г) – зазвичай у межах 100 кКал, максимальна може досягати 400 кКал. Середня - як правило, від 200 до 300 ккал.
Кількість цукру в 1 кг цукатів може значно варіюватися залежно від їхнього складу та виробника. У середньому, 1 кг цукатів містить від 200 до 400 грамів цукру.