0
0
0

Що таке ягоди годжі, як правильно вживати, користь і шкода

Що таке ягоди годжі, як правильно вживати, користь і шкода

Ягоди годжі — це плоди рослини, що також відома як дереза китайська. Ростуть дані культури на території Китаю і використовуються місцевими лікарями для профілактики та лікування різноманітних хвороб. Вчені всього світу активно вивчають властивості ягідної культури, адже популярність невеликих фруктів зростає. Згідно зі спостереженнями китайських фахівців народної медицини, вживання ягід дерези забезпечує організму не лише регуляцію показників глюкози в крові та зміцнення імунітету, а й ефекти омолодження.

Що таке ягоди годжі

Ягоди годжі відомі серед вчених усього світу під назвою Lycium barbarum. Вони ростуть на невеличких деревах, висота яких складає лише 1-4 метри. Найбільш цінними та корисними вважаються саме плоди годжі, а не насіння.

У природі дереза росте на території Китаю, Гімалаїв та Тибету. Іноді рослина виглядає як розлогий кущ. Місцеві мешканці використовують невеликі фрукти яйцеподібної форми для виготовлення народних ліків понад 2000 років. Всесвітню популярність червоні ягоди завдовжки 8-15 мм здобули нещодавно, тому вчені активно вивчають їх корисні властивості та вплив на стан здоров’я людини.

Свіжі ягоди при дотику швидко окислюються, що призводить до потемніння шкіри. Через цю особливість плоди збирають за методикою струшування на заздалегідь підготовлену тканину, разом з якою вони й переносяться до сушарки.

Ягоди годжі: властивості

Ягоди годжі: властивості

Лікувальні властивості ягід годжі досить різноманітні:

  • плоди цієї рослини вважаються гарним природним антиоксидантом, що виконує роль своєрідного гормону молодості та запобігає появі зовнішніх факторів старіння;
  • позитивно впливають на сон;
  • сприяють зміцненню довгострокової та короткочасної пам'яті;
  • за умови регулярного вживання нормалізують рівень холестерину в крові;
  • допомагають швидко очистити організм від токсинів та суттєво зменшує вплив радіації;
  • сприяють нормалізації артеріального тиску;
  • мають антибактеріальні властивості та знімають запалення;
  • покращують обмін речовин та роботу шлунку.

Лікарська рослина активно використовується як природний засіб від головного болю, мігрені, запаморочення та навіть атеросклерозу. 

Ягоди Годжі
Купити
Ягоди Годжі

Ягоди годжі: користь і шкода

Сушені ягоди годжі містять багато вітамінів і мінералів, що легко засвоюються організмом:

  • вітамін С;
  • цинк;
  • залізо;
  • клітковину;
  • вітамін А;
  • антиоксиданти.

До складу ягід входять всі вісім незамінних амінокислот. Через високу кількість складних вуглеводів годжі призводить до уповільненого підвищення рівня цукру в крові, що сприяє профілактиці цукрового діабету.

Однак крім корисних властивостей, плоди годжі мають певні протипоказання:

  • слід обережно вживати при використанні ліків, особливо якщо мета препарату полягає у зниженні рівня цукру в крові;
  • дереза несумісна з розчинником крові варфарином та може призвести до збільшення кровотечі;
  • слід утриматися від вживання у разі наявності алергії на червоні ягоди чи індивідуальну нестерпність фрукта.

Також слід враховувати, що китайська дереза має досить високий вміст клітковини й надмірне її вживання призведе до порушень роботи органів травлення.

Як правильно вживати ягоди годжі

Як правильно вживати ягоди годжі

Червоні плоди китайської дереза — досить універсальний продукт, що можна вживати різноманітними способами. Свіжі ягоди пропонується їсти вприкуску або додати до йогурту на сніданок.

Урізноманітнити полуденний перекус можна, додавши плоди до сухофруктів чи горіхової суміші. Також ягідки слугують непоганою альтернативою солодощам.

Стиглі та соковиті плоди годжі слугують чудовою приправою до м'ясних страв. Особливо яскраво кисло-солодкий смак розкривається при запіканні з індиком чи нежирною свининою. До того ж великий вміст вітаміну С сприяє більш інтенсивному засвоєнню заліза.

Норма щоденного вживання фруктів складає близько 30-60 грам, що складає 1-2 порції годжі.

Як правильно пити ягоди годжі

Як правильно пити ягоди годжі

Придбавши сухі ягідки китайської дерези, варто їх запарити, що дозволить розкрити основні властивості та смакові якості. Приготувати чай з годжі можна, заливши плоди гарячою водою і залишивши їх настоюватися протягом 7-10 хвилин. Приємні смак та аромат напою вас приємно здивують. 

Вживання суперфуду у вигляді чаю принесе майже ту саму користь, що й свіжі ягоди. При запарюванні ви не отримаєте лише клітковину, що руйнується під час термічної обробки.

Відвар з ягід годжі також принесе досить велику користь та прийдеться до смаку поціновувачам натуральних напоїв. Для його приготування дерезу заварюють близько пів години, та настоюють протягом 15-20 хвилин. Для отримання смачного напою рекомендується використати до 40 ягід на 600-700 мл окропу. Вживають відвар охолодженим, а ягоди з нього можна використовувати в приготуванні інших кулінарних страв.

Ягоди годжі для схуднення

Завдяки багатому мінеральному складу та високому вмісту клітковини, суперфуд відмінно підходить для швидкого схуднення. За допомогою невеликої порції ягід можна наситити тіло енергією, що слугує гарним перекусом протягом дня. 

При дотриманні правил здорового харчування годжі можуть використовуватися в якості звичних для більшості з нас кураги чи родзинок. Невисокий вміст цукру дозволяє використовувати китайську дерезу замість сухофруктів, що більш корисно для людського організму.

Ягоди годжі: протипоказання

Сучасна медицина застерігає від сумісного приймання фармакологічних препаратів та ягід годжі. Подібна практика може призвести до посилення побічних ефектів.

Вживання екзотичних ягід має ряд протипоказань, що варто враховувати, щоб не нашкодити організму:

  • підвищена температура тіла;
  • вживання ліків для зниження тиску;
  • вік пацієнта до 3 років;
  • хронічні проблеми з кишківником;
  • схильність до алергічних реакцій.

Вживання ягід годжі буде корисним виключно при помірних порціях та високій якості продукту. 

Як зберігати ягоди годжі

Як зберігати ягоди годжі

Дереза росте переважно в Китаї, тому придбавши екзотичні фрукти в Україні, варто замислитися про доступні способи їх зберігання. Свіжі плоди добре піддаються маринуванню. Також можна заморозити поживні ягоди у морозильній камері.

Екзотичні ягоди спроможні надати вишуканого смаку різноманітним стравам, тому не варто стримувати фантазію. Годжі у маринованому, замороженому або сухому вигляді можуть стати неочікуваним доповненням смузі або десерту. 

Рецепти з ягід годжі

Якщо ви хочете спробувати нові страви з ягодами годжі, то зверніть увагу на наступні рецепти.

Вівсянка з ягодами годжі

Вівсянка з ягодами годжі

Плоди китайської дерези чудово поєднуються з вівсянкою. Саме ця каша завдяки додаванню ягід заграє новими ароматами та смаками. До того ж подібна добавка суттєво підвищить поживну цінність сніданку. 

  • засипте у посуд необхідну кількість вівсяних пластівців;
  • покладіть годжі, інші ягоди, фрукти та насіння;
  • додайте трохи цукру;
  • залийте вміст посуду окропом та дайте каші настоятися протягом 10-15 хвилин.

Для більшої поживності страву можна заправити вершковим маслом. За бажанням цукор можна замінити медом, але останній слід додати в кашу після запарювання.

Смузі з ягодами годжі

Смузі з ягодами годжі

Для приготування такого напою зазвичай використовують кефір та ретельно промиті ягоди. Одна порція смачного смузі вийде з 25 плодів годжі та 200 мл кефіру, що слід ретельно збити блендером. Також у напій можна додавати будь-які звичні для українців фрукти чи ягоди, наприклад, полуницю, малину, смородину, вишню.

Китайська дереза має безліч корисних властивостей, додавши її до звичних страв, ви зможете урізноманітнити раціон та відчути нові смакові відтінки.

Відгуків:
Схожі статті
10.05.2021
Що таке пастила? Чим корисна пастила та як її приготувати
Що таке пастила? Чим корисна пастила та як її приготувати
Натуральна пастила - це відмінні ласощі для тих, хто хоче правильно харчуватися, при цьому не додавати зайві кілограми. В її складі - фрукти, ягоди або овочі, які містять безліч вітамінів, мікроелементів...
22.04.2022
Що таке фріпси, чим корисні та як готувати
Що таке фріпси, чим корисні та як готувати
Фріпси - це фруктові чіпси, які є слайсами різних фруктів, висушені без додавання консервантів і цукру. Вони мають відмінні смакові якості, приносять організму величезну користь, будучи здатними повноцінно замінити звичайні плоди...
16.09.2022
Фундук: користь, особливості та використання
Фундук: користь, особливості та використання
Ліщина або фундук - це невелике листяне дерево, що походить із Південної Європи та Туреччини. Солодкі на смак ядра кремового кольору мають сферичну форму з тонкою коричневою шкіркою. Фундук багатий корисними мононенасичені жири та антиоксидантам..