0 грн
Зробити замовленняЯгоди годжі — це плоди рослини, що також відома як дереза китайська. Ростуть дані культури на території Китаю і використовуються місцевими лікарями для профілактики та лікування різноманітних хвороб. Вчені всього світу активно вивчають властивості ягідної культури, адже популярність невеликих фруктів зростає. Згідно зі спостереженнями китайських фахівців народної медицини, вживання ягід дерези забезпечує організму не лише регуляцію показників глюкози в крові та зміцнення імунітету, а й ефекти омолодження.
Ягоди годжі відомі серед вчених усього світу під назвою Lycium barbarum. Вони ростуть на невеличких деревах, висота яких складає лише 1-4 метри. Найбільш цінними та корисними вважаються саме плоди годжі, а не насіння.
У природі дереза росте на території Китаю, Гімалаїв та Тибету. Іноді рослина виглядає як розлогий кущ. Місцеві мешканці використовують невеликі фрукти яйцеподібної форми для виготовлення народних ліків понад 2000 років. Всесвітню популярність червоні ягоди завдовжки 8-15 мм здобули нещодавно, тому вчені активно вивчають їх корисні властивості та вплив на стан здоров’я людини.
Свіжі ягоди при дотику швидко окислюються, що призводить до потемніння шкіри. Через цю особливість плоди збирають за методикою струшування на заздалегідь підготовлену тканину, разом з якою вони й переносяться до сушарки.
Лікувальні властивості ягід годжі досить різноманітні:
Лікарська рослина активно використовується як природний засіб від головного болю, мігрені, запаморочення та навіть атеросклерозу.
Сушені ягоди годжі містять багато вітамінів і мінералів, що легко засвоюються організмом:
До складу ягід входять всі вісім незамінних амінокислот. Через високу кількість складних вуглеводів годжі призводить до уповільненого підвищення рівня цукру в крові, що сприяє профілактиці цукрового діабету.
Однак крім корисних властивостей, плоди годжі мають певні протипоказання:
Також слід враховувати, що китайська дереза має досить високий вміст клітковини й надмірне її вживання призведе до порушень роботи органів травлення.
Червоні плоди китайської дереза — досить універсальний продукт, що можна вживати різноманітними способами. Свіжі ягоди пропонується їсти вприкуску або додати до йогурту на сніданок.
Урізноманітнити полуденний перекус можна, додавши плоди до сухофруктів чи горіхової суміші. Також ягідки слугують непоганою альтернативою солодощам.
Стиглі та соковиті плоди годжі слугують чудовою приправою до м'ясних страв. Особливо яскраво кисло-солодкий смак розкривається при запіканні з індиком чи нежирною свининою. До того ж великий вміст вітаміну С сприяє більш інтенсивному засвоєнню заліза.
Норма щоденного вживання фруктів складає близько 30-60 грам, що складає 1-2 порції годжі.
Придбавши сухі ягідки китайської дерези, варто їх запарити, що дозволить розкрити основні властивості та смакові якості. Приготувати чай з годжі можна, заливши плоди гарячою водою і залишивши їх настоюватися протягом 7-10 хвилин. Приємні смак та аромат напою вас приємно здивують.
Вживання суперфуду у вигляді чаю принесе майже ту саму користь, що й свіжі ягоди. При запарюванні ви не отримаєте лише клітковину, що руйнується під час термічної обробки.
Відвар з ягід годжі також принесе досить велику користь та прийдеться до смаку поціновувачам натуральних напоїв. Для його приготування дерезу заварюють близько пів години, та настоюють протягом 15-20 хвилин. Для отримання смачного напою рекомендується використати до 40 ягід на 600-700 мл окропу. Вживають відвар охолодженим, а ягоди з нього можна використовувати в приготуванні інших кулінарних страв.
Завдяки багатому мінеральному складу та високому вмісту клітковини, суперфуд відмінно підходить для швидкого схуднення. За допомогою невеликої порції ягід можна наситити тіло енергією, що слугує гарним перекусом протягом дня.
При дотриманні правил здорового харчування годжі можуть використовуватися в якості звичних для більшості з нас кураги чи родзинок. Невисокий вміст цукру дозволяє використовувати китайську дерезу замість сухофруктів, що більш корисно для людського організму.
Сучасна медицина застерігає від сумісного приймання фармакологічних препаратів та ягід годжі. Подібна практика може призвести до посилення побічних ефектів.
Вживання екзотичних ягід має ряд протипоказань, що варто враховувати, щоб не нашкодити організму:
Вживання ягід годжі буде корисним виключно при помірних порціях та високій якості продукту.
Дереза росте переважно в Китаї, тому придбавши екзотичні фрукти в Україні, варто замислитися про доступні способи їх зберігання. Свіжі плоди добре піддаються маринуванню. Також можна заморозити поживні ягоди у морозильній камері.
Екзотичні ягоди спроможні надати вишуканого смаку різноманітним стравам, тому не варто стримувати фантазію. Годжі у маринованому, замороженому або сухому вигляді можуть стати неочікуваним доповненням смузі або десерту.
Якщо ви хочете спробувати нові страви з ягодами годжі, то зверніть увагу на наступні рецепти.
Плоди китайської дерези чудово поєднуються з вівсянкою. Саме ця каша завдяки додаванню ягід заграє новими ароматами та смаками. До того ж подібна добавка суттєво підвищить поживну цінність сніданку.
Для більшої поживності страву можна заправити вершковим маслом. За бажанням цукор можна замінити медом, але останній слід додати в кашу після запарювання.
Для приготування такого напою зазвичай використовують кефір та ретельно промиті ягоди. Одна порція смачного смузі вийде з 25 плодів годжі та 200 мл кефіру, що слід ретельно збити блендером. Також у напій можна додавати будь-які звичні для українців фрукти чи ягоди, наприклад, полуницю, малину, смородину, вишню.
Китайська дереза має безліч корисних властивостей, додавши її до звичних страв, ви зможете урізноманітнити раціон та відчути нові смакові відтінки.