0
0
0

Фундук: користь, особливості та використання

Фундук: користь, особливості та використання

Зміст

  1. Що таке фундук
  2. Що робить фундук унікальним
  3. Користь фундука
  4. Різновиди фундука
  5. Як використовувати фундук
  6. Як зберігати фундук

Що таке фундук

Ліщина або фундук - це невелике листяне дерево, що походить із Південної Європи та Туреччини. Солодкі на смак ядра кремового кольору мають сферичну форму з тонкою коричневою шкіркою. На відміну від інших плодових дерев, фундук цвіте і запилюється в середині зими. Ми можемо простежити історію цих смачних горіхів понад 5000 років тому, і сьогодні фундук вирощують у багатьох частинах світу.

Що робить фундук унікальним

  • Порівняно з іншими лісовими горіхами, фундук є одним із найбагатших на клітковину, фолієву кислоту і посідає друге місце за вмістом вітаміну Е: порція в 30 г забезпечує 45% денної норми споживання вітаміну Е. Вітамін Е є антиоксидантом, який може допомагати знизити ризик серцево-судинних захворювань. 
  • Фундук містить невелику кількість рослинних жирів омега-3, які корисні для здоров'я серця.
  • Вони містять переважно мононенасичені жири, важливі для здоров'я серця.
  • Фундук є джерелом мононенасичених жирів і клітковини, а також містить мало цукру і натрію.
  • Вони є джерелом міді, магнію, марганцю, тіаміну, ніацину та фолієвої кислоти, а також хорошим джерелом вітаміну Е.

Користь фундука

Користь фундука

У фундука багато переваг, але, як і в будь-якому іншому випадку, помірність є ключовим фактором - звідси і порада - пригорща горіхів. Туреччина, як найбільший в світі постачальник фундука, раніше навіть рекламувала цей чудо горіх. Це справедливо, адже фундук - дійсно суперпродукт.

По-перше, масло лісового горіха багате олеїновою кислотою - природним жиром тварин та овочів, який, як кажуть, допомагає знизити ризик ішемічної хвороби серця. Фактично, в ньому стільки ж олеїнової кислоти, скільки в оливковій олії, що є будівельним елементом сприятливої роботи серця.

Жменя фундука в день може допомогти знизити рівень холестерину. Дослідження, проведене Радою із технологічних досліджень Туреччини (TÜBITAK), показало, що олеїнова кислота в горіхах запобігає високому рівню холестерину у здорових людей, а регулярне вживання фундука та його масла знижує рівень холестерину в крові  в середньому на 28% на місяць.

Фундук також є хорошим джерелом білка, допомагаючи боротися з пошкодженням вільними радикалами та зберігти щільністі кісток. Володіючи багатим вмістом поживних речовин, фундук також може допомогти зміцнити імунну систему, знижуючи ризик раку.

Особливо в ці напружені дні, коли бушує пандемія COVID-19, вживання горіхів замість оброблених перекусів з великим вмістом холестерину може не тільки допомогти зберегти психічне здоров'я, але і знизити стрес завдяки високому вмісту вітаміну B. Фундук, багатий на магній, амінокислотою триптофан та антиоксидантами, допомагає тримати кровоносні судини  відкритими та розслабленими під час стресових ситуацій й допомагає організму виділяти серотонін, гормон щастя.

Фундук багатий на корисні мононенасичені жири та антиоксиданти, такі як мідь та марганець, які можуть допомогти захистити організм від ушкодження вільними радикалами. Він також є одним з найбагатших антиоксидантом вітаміном Е, позитивно впливає на здоров'я серця, м'язів та репродуктивної системи, а також важливий для підтримки здоров'я шкіри, волосся та нігтів. Ці горіхи також багаті клітковиною, завдяки чому ви довше відчуваєте ситість. Фундук містить залізо, яке допомагає переміщати кисень по тілу, і фолієву кислоту, яка необхідна для нового зростання та особливо важлива під час вагітності. Вони є джерелом вітамінів групи B, які важливі для правильного клітинного і енергетичного метаболізму. Фундук також є джерелом калію, міді, кальцію і магнію.  Ці мінерали забезпечують безліч переваг для здоров'я, в тому числі регулюють нормальний кров'яний тиск, поліпшуючи формування щільністі кісток та зубів. Мідь відіграє життєво важливу роль в захисті і поліпшенні деяких форм артриту, сповільнюючи загальний процес старіння і навіть стимулюючи клітини мозку. Мідь також сприяє підвищенню імунітету, захищаючи від звичайних хвороб.

Оскільки список переваги фундука можна обговорювати довго, не перестарайтеся з кількістю вживання. Жменя фундука дорівнює приблизно 30 грамам, що становить приблизно 15-20 горіхів на порцію. Ви можете придбати жменю або більше ліщини в нашому магазині, тим більше, що ціна фундука у нас коштує недорого і можна купити від 100 грам.

Різновиди фундука

Різновиди фундука

Є кілька різних видів фундука, в тому числі американський лісовий горіх, європейський лісовий горіх та фундук з дзьобом. Зазвичай в магазинах ви знайдете американський лісовий горіх. У нашому інтернет-магазині натуральних продуктів ви можете такий фундук купити за вигідною ціною.

Ці горіхи часто продають смаженими або солоними. Фундук також міститься в консервованих горіхових сумішах. Коли ви купуєте горіхові суміші, горіхи часто обсмажують в олії та приправляють продуктами з високим вмістом натрію. Ці додані інгредієнти змінюють харчовий профіль горіха.

Одним з найпопулярніших продуктів з фундука є Nutella.  Шоколадна паста з фундука часто використовується з арахісовим маслом або замість нього та є фаворитом в багатьох сом'ям у всьому світі. Проте, Nutella багата як калоріями, так і насиченими жирами, тому її слід вживати в помірних кількостях.

Інші поширені продукти з фундука включають молоко з фундука, борошно з фундука, горіхи в шоколаді й масло фундука.

Як використовувати фундук

Як використовувати фундук

Ліщину можна використовувати як в солодких, так і в солоних стравах. Горіхи також дуже смачні, просто сирі або обсмажені.

Смажений фундук можна додавати у випічку для додання аромату і текстури. Додавайте фундук в кекси, хліб, печиво і рецепти тортів. Горіхи фундука також добре поєднується з шоколадом. Додайте їх в будь-шоколадне блюдо або використовуйте для прикраси шоколадного морозива.

Фундук також можна використовувати окремо або в поєднанні з іншими інгредієнтами в якості покриття для морепродуктів або птиці.

У нашому інтернет магазині натуральних продуктів фундук свіжий та в великому асортименті, тому ви завжди можете купити ці горіхи  зі швидкою доставкою.

Як зберігати фундук

Як зберігати фундук

За словами виробників фундука, а також з нашого досвіду, менш оброблений фундук зберігається довше. Отже, по можливості зберігайте його в шкаралупі, і він може зберігатися до року. А ще ми рекомендуємо обробляти горіх (наприклад, підсмажувати, нарізати, подрібнити) безпосередньо перед використанням.

Фундук можна зберігати в герметичному контейнері в холодильнику або морозильній камері, де вони будуть залишатися свіжими близько шести місяців.

Відгуків:
Схожі статті
29.12.2020
Користь бразильських горіхів
Користь бразильських горіхів
Бразильські горіхи відомі тим, що містять безліч вітамінів та поживних речовин, таких як вітаміни групи B, вітамін E, кальцій, магній і цинк.  Однак найбільш корисним живильним елементом для бразильських горіхів є селен...
26.02.2021
Що таке кокосовий цукор?
Що таке кокосовий цукор?
Кокосовий цукор, який іноді називають цукром з кокосової пальми, являє собою натуральний цукор, отриманий із соку кокосової пальми - солодкої рідини, присутньої в кокосовій рослині. Він зазвичай вважається більш здоровою альтернативою звичайному біло..
22.04.2022
Що таке фріпси, чим корисні та як готувати
Що таке фріпси, чим корисні та як готувати
Фріпси - це фруктові чіпси, які є слайсами різних фруктів, висушені без додавання консервантів і цукру. Вони мають відмінні смакові якості, приносять організму величезну користь, будучи здатними повноцінно замінити звичайні плоди...
10.12.2022
Що таке ягоди годжі, як правильно вживати, користь і шкода
Що таке ягоди годжі, як правильно вживати, користь і шкода
Ягоди годжі — це плоди рослини, що також відома як дереза китайська. Ростуть дані культури на території Китаю і використовуються місцевими лікарями для профілактики та лікування різноманітних хвороб. Вчені всього світу активно вивчають властивості яг..
12.12.2023
Користь арахісу та його роль в раціоні
Користь арахісу та його роль в раціоні
Арахіс - це не лише смачне лакомство, але і корисний продукт, який може приносити значний внесок у ваше здоров'я. У цій статті ми детально розглянемо користь та можливі ризики, пов'язані з арахісом, щоб ви могли приймати інформовані рішення про його ..