0
0
0

Топ 10 рецептів з кіноа

Топ 10 рецептів з кіноа

Зміст

  1. Базовий рецепт з кіноа
  2. Салат з кіноа та овочами на 4 порції
  3. Смажені шампіньйони з кіноа
  4. Кіноа-фріттата зі шпинатом та фетою
  5. Салат з кіноа та авокадо
  6. Тайський суп з кіноа та куркою
  7. Тушена курка з кіноа
  8. Кіноа з сьомгою на 4 порції
  9. Салат з кіноа та горіхів
  10. Салат з кіноа, сиром та руколою

Як правильно готувати кіноа

Важливо дотримуватись правильної пропорції води та кіноа, щоб не переварити крупу і не зіпсувати її структуру. Зазвичай, відношення води до крупи складає 2:1. Якщо кіноа вариться надто довго, вона може розповзтися і стати кашею.

Також важливо пам'ятати, що кіноа містить багато сапонінів - речовин, які можуть надавати гіркий смак. Щоб уникнути цього, крупу кіноа слід промити в холодній воді перед варінням, із зміною води кілька разів.

1. Базовий рецепт з кіноа

Базовий рецепт з кіноа

Інгредієнти:

  • 1 чашка крупи кіноа
  • 2 чашки води або бульйону
  • 1/2 чайної ложки солі (або за смаком)

Інструкції:

  1. Промийте крупу кіноа в холодній воді. Воду слід змінювати кілька разів, щоб зняти гірку смакову ноту.
  2. Додайте крупу кіноа, сіль та воду або бульйон у каструлю.
  3. Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і варіть на повільному вогні під кришкою приблизно 15-20 хвилин, доки крупа не стане м'якою.
  4. Після варіння кіноа слід процідити на дуршлаг, щоб злити воду.
  5. Готовий продукт можна застосовувати в різних стравах за бажанням.

Це базовий рецепт з кіноа, який можна застосувати для приготування салатів, гарнірів, супів та багатьох інших страв. В залежності від рецепту, кіноа можна смажити на олії з цибулею та часником, додавати різні приправи та інші інгредієнти для збагачення смаку.

2. Салат з кіноа та овочами на 4 порції

Салат з кіноа та овочами на 4 порції

Інгредієнти:

  • 1 чашка кіноа
  • 2 чашки води або овочевого бульйону
  • 1 огірок, нарізаний на кубики
  • 1 морква, нарізана на кубики
  • 1 червона цибуля, нарізана на кубики
  • 1 червона капуста, нарізана на тонкі смужки
  • 1 червона печериця, нарізана на кубики
  • 2 столові ложки оливкової олії
  • 1 столова ложка свіжого лимонного соку
  • сіль і перець за смаком

Інструкції:

  1. Промийте кіноа в холодній воді, використовуючи дуршлаг.
  2. Додайте кіноа в каструлю з водою або овочевим бульйоном, доведіть до кипіння, зменшіть вогонь та варіть під кришкою протягом 15-20 хвилин, поки кіноа не стане м'якою.
  3. Покладіть варену кіноа в велику миску і залиште на 10 хвилин, щоб вона трохи остигла.
  4. Додайте до кіноа нарізаний огірок, моркву, цибулю, капусту та печериці. Перемішайте.
  5. Для дресингу (заправки), змішайте оливкову олію та лимонний сік, додайте сіль та перець за смаком.
  6. Додайте дресинг до салату та перемішайте.
  7. Смакуйте і, якщо необхідно, додайте більше солі та перцю за смаком.
  8. Подаємо салат з кіноа та овочами зразу після приготування.

Смачного!

3. Смажені шампіньйони з кіноа

Смажені шампіньйони з кіноа

Інгредієнти:

  • 1 чашка крупи кіноа
  • 2 чашки води або бульйону
  • 1/2 чайної ложки солі
  • 1 столова ложка оливкової олії
  • 1 цибулина, дрібно нарізана
  • 2-3 часники, дрібно нарізані
  • 8-10 шампіньйонів, нарізані на кусочки
  • 1/4 чайної ложки куркуми
  • сіль та свіжомелений чорний перець за смаком
  • свіжі зелені для прикраси

Інструкції:

  1. Промийте крупу кіноа в холодній воді. Воду слід змінювати кілька разів, щоб зняти гірку смакову ноту.
  2. Додайте крупу кіноа, сіль та воду або бульйон у каструлю.
  3. Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і варіть на медленному вогні під кришкою приблизно 15-20 хвилин, доки крупа не стане м'якою.
  4. Після варіння кіноа слід процідити на дуршлаг, щоб зняти надмірну воду.
  5. Розігрійте оливкову олію на середньому вогні у сковороді. Додайте цибуліну та часник і смажте 2-3 хвилини, доки цибулька не стане м'якою.
  6. Додайте шампіньйони та смажте їх, поки вони не стануть золотистими та м'якими, близько 5-7 хвилин.
  7. Додайте куркуму, сіль та перець за смаком і продовжуйте смажити ще 1-2 хвилини.
  8. Додайте кіноа до сковороди з шампіньйонами та переверніть декілька разів, щоб добре перемішати.
  9. Подавайте гарячим зі свіжою зеленню.

4. Кіноа-фріттата зі шпинатом та фетою

Кіноа-фріттата зі шпинатом та фетою

Інгредієнти:

  • 1/2 чашки крупи кіноа
  • 1 чашка води
  • 1 столова ложка оливкової олії
  • 1 цибуля, нарізана на кубики
  • 2 зубчики часнику, дрібно нарізані
  • 2 чашки свіжого шпинату
  • 6 яєць
  • 1/2 чашки молока
  • 1/4 чайної ложки паприки
  • 1/4 чашки тертої фети
  • сіль та перець за смаком

Інструкції:

  1. Ретельно промийте крупу кіноа під холодною водою. Додайте крупу в каструлю разом з водою, доведіть до кипіння, а потім зменшіть вогонь і готуйте покриту кришкою приблизно 15 хвилин, доки крупа не збере воду і стане м'якою.
  2. Процідіть крупу в дуршлагу і дайте остаточно стекти.
  3. У сковороді розігрійте оливкову олію на середньому вогні. Додайте цибулю та часник та готуйте 2-3 хвилини до тих пір, поки цибуля не стане м'якою.
  4. Додайте шпинат до сковороди та готуйте, помішуючи, доки він не зменшиться у розмірі.
  5. У мисці збийте яйця з молоком та паприкою. Додайте крупу кіноа, цибулю, часник та шпинат. Перемішайте.
  6. Розігрійте сковороду знову на середньому вогні. Додайте яєчну суміш та обсмажте 5-7 хвилин або до того, як верхня частина фріттати зістигне.
  7. Додайте фету на верхню частину фріттати.
  8. Зачекайте поки сир розтане, дайте трохи остинути та смакуйте!
Кіноа біла
Купити
Кіноа біла

5. Салат з кіноа та авокадо

Салат з кіноа та авокадо

Інгредієнти:

  • 1/2 чашки крупи кіноа
  • 1 чашка води
  • 1 авокадо
  • 1/2 чашки нарізаних помідорів черрі
  • 2 стебла зеленого листяного салату
  • 1/4 чашки свіжого м'яти
  • 2 столові ложки оливкової олії
  • 1 столова ложка соку лайма
  • 1 чайна ложка кокосової олії
  • сіль та перець за смаком

Інструкції:

  1. Ретельно промийте крупу кіноа під холодною водою. Додайте крупу в каструлю разом з водою, доведіть до кипіння, а потім зменшіть вогонь і готуйте покриту кришкою приблизно 15 хвилин, доки крупа не збере воду і стане м'якою.
  2. Після того, як крупа готова, пересипте з каструлі і дайте охолонути при кімнатній температурі.
  3. Розріжте авокадо на пів і видаліть кісточку. Злегка злущіть шкірку та наріжте м'якоть на кубики.
  4. Розділіть помідори черрі пополам.
  5. Поріжте листя салату на кусочки.
  6. Розділіть листя м'яти на окремі листочки.
  7. У мисці змішайте крупу кіноа, авокадо, помідори, салат та м'яту.
  8. У іншій мисці змішайте оливкову олію, сік лайма та кокосову олію. Додайте сіль та перець за смаком.
  9. Полийте соус на салат та перемішайте.
  10. Подаємо салат на стіл і насолоджуємося!

6. Тайський суп з кіноа та куркою

Інгредієнти:

  • 1 куряча грудка, нарізана на кубики
  • 2 столові ложки оливкової олії
  • 1 цибуля, нарізана на кубики
  • 2 зубчики часнику, дрібно нарізані
  • 1 чайна ложка таїландського чилі-пасти
  • 1 чайна ложка куркуми
  • 1 чашка крупи кіноа
  • 4 чашки курячого бульйону
  • 1 лист лайма
  • 1 лист кафір-лайма
  • 1 чашка кокосового молока
  • 1 столова ложка соєвого соусу
  • 1 столова ложка рибного соусу
  • сіль та перець за смаком
  • 1 червона паприка, нарізана на смужки
  • 1 лайм, розрізаний на кілька частинок
  • 1/4 чашки свіжої м'яти, нарізаної

Інструкції:

  1. Розігрійте оливкову олію на середньому вогні в глибокій сковороді. Додайте курячі кубики та обсмажте до золотистого кольору. Перенесіть курячі кубики на тарілку і залиште їх на деякий час.
  2. В тій же сковороді, на тому же середньому вогні, додайте цибулю та часник та готуйте 2-3 хвилини до тих пір, поки цибуля не стане м'якою.
  3. Додайте таїландську чилі-пасту та куркуму до сковороди та готуйте, помішуючи, ще 2 хвилини.
  4. Додайте крупу кіноа до сковороди та перемішайте, щоб обсмажити крупу на олії, ще 1-2 хвилини.
  5. Додайте курячий бульйон, лист лайма та кафір-лайма до сковороди. Прикрийте сковороду кришкою та готуйте 2 хвилини

7. Тушена курка з кіноа

Тушена курка з кіноа

Ця страва смачна і дуже корисна.

Інгредієнти:

  • 4 курячі гомілки
  • 1 склянка кіноа
  • 2 стебла селери
  • 2 моркви
  • 1 цибуля
  • 2 зубчики часнику
  • 2 столові ложки оливкової олії
  • 2 стакани курячого бульйону
  • 1 чайна ложка тим'яну
  • сіль та чорний перець за смаком

Інструкції:

  1. Промийте курячі гомілки та видаліть з них кістки. Потім наріжте курку на кубики.
  2. Розігрійте оливкову олію в казанку на середньому вогні.
  3. Додайте нарізану цибулю, селеру та моркву до казанка і готуйте на помірному вогні приблизно 5 хвилин до того часу, поки овочі не стануть м'якими.
  4. Додайте до овочів нарізану курку та засмажте її до золотистої корочки з усіх сторін.
  5. Додайте нарізаний часник до казанка та згасіть його курячим бульйоном.
  6. Додайте кіноа до казанка, доведіть до кипіння та знизьте вогонь. Потім закрийте казанок кришкою та готуйте на помірному вогні 20-25 хвилин, поки кіноа не стане м'якою.
  7. Після того, як кіноа буде готова, додайте тим'ян, сіль та перець за смаком. Готуйте ще 5 хвилин.
  8. Тушену курку з кіноа можна подавати гарячою. Для подачі можна прикрасити зеленню. Смачного!

Примітка: Якщо у вас немає курячого бульйону, ви можете замінити його водою або овочевим бульйоном.

8. Кіноа з сьомгою на 4 порції

Кіноа з сьомгою на 4 порції

Інгредієнти:

  • 1 чашка кіноа
  • 2 чашки води або овочевого бульйону
  • 1 ложка оливкової олії
  • 2 столові ложки соєвого соусу
  • 2 столові ложки меду
  • 2 столові ложки лимонного соку
  • 4 філе сьомги
  • сіль і перець за смаком
  • свіжі зелені прикраси (коріандр або петрушка)

Інструкції:

  1. Промийте кіноа і дайте зцідитися в дуршлагу.
  2. У каструлі додайте кіноа і воду або овочевий бульйон. Доведіть до кипіння і зменшіть вогонь, дайте покипіти під кришкою на середньому вогні протягом 15-20 хвилин, поки кіноа не стане м'якою і вбире всю рідину. Вимкніть вогонь й залиште кіноа у каструлі з кришкою на ще 5-10 хвилин, щоб вона настоялася.
  3. У склянку змішайте оливкову олію, соєвий соус, мед та лимонний сік. Залийте цю суміш в кіноа й добре перемішайте.
  4. Посоліть та поперчіть філе сьомги. На сковороді розігрійте олію та обсмажте сьомгу на середньому вогні з одного боку протягом 3-4 хвилин. Потім поверніть й обсмажте з іншого боку ще 3-4 хвилини, доки сьомга не стане золотистою та готовою.
  5. Подавайте кіноа на тарілки, на верх положіть смажену сьомгу та прикрасьте свіжою зеленню. Смачного!

9. Салат з кіноа та горіхів

Салат з кіноа та горіхів

Інгредієнти:

  • 1 склянка кіноа
  • 2 склянки води
  • 1/4 чайної ложки солі
  • 2 столові ложки оливкової олії
  • 2 столові ложки лимонного соку
  • 1/4 чайної ложки солі
  • 1/4 чайної ложки перцю
  • 1/4 склянки нарізаного мигдалю
  • 1/4 склянки нарізаних горіхів
  • 1/4 склянки кураги
  • 1/4 склянки нарізаного свіжого кропу

Інструкції:

  1. Промийте кіноа в холодній воді.
  2. В каструлю додайте воду, сіль та кіноа. Доведіть до кипіння, після чого збавте вогонь і дайте кіноа варитися при закритій кришці протягом 15 хвилин.
  3. Після того, як кіноа готова, відкрийте кришку та злийте зайву воду, якщо така є.
  4. У велику миску додайте оливкову олію, лимонний сік, сіль та перець. Помішайте.
  5. Додайте кіноа до миски й перемішайте, щоб кіноа була покрита масло-лимонною сумішшю.
  6. Подрібніть мигдаль та інші горіхи та додайте до салату. Додайте курагу та свіжий кроп. Помішайте.
  7. Подавайте охолодженим або при кімнатній температурі.

Смачного!

10. Салат з кіноа, сиром та руколою

Салат з кіноа, сиром та руколою

Інгредієнти:

  • 1/2 чаші кіноа
  • 1 чашка води
  • 1/4 чайної ложки солі
  • 2 столові ложки оливкової олії
  • 1 столова ложка лимонного соку
  • 1/4 чайної ложки меду
  • 1/4 чайної ложки гірчиці
  • 1/4 чайної ложки чорного перцю
  • 2 кущі руколи
  • 1/2 чашки натертого пармезану

Інструкції:

  1. Промийте кіноа в холодній воді, щоб зняти гірку олію з кіноа.
  2. Додайте кіноа в каструлю разом з водою та сіллю. Доведіть до кипіння, покриваючи каструлю кришкою, та знизьте вогонь до мінімуму. Готуйте протягом 15-20 хвилин, поки вода повністю не випарується. Потім відкрийте каструлю, дістаньте кіноа, розкладіть його на тарілці і дайте охолонути.
  3. У мисці змішайте оливкову олію, лимонний сік, мед, гірчицю та чорний перець, щоб створити заправку.
  4. Додайте руколу в миску й перетворіть її в заправку.
  5. Додайте охолоджену кіноа в миску та перемішайте з заправкою.
  6. Додайте натертий пармезан до миски і лзлегка перемішайте.
  7. Салат з кіноа, сиром та руколою готовий до подачі. Смачного!

Підказка: До салату можна додати гарний шматок маринованої курячої грудки або нарізаного на шматочки авокадо.

Відгуків:
Схожі статті
21.03.2021
Топ 5 рецептів десертів з насінням чіа
Топ 5 рецептів десертів з насінням чіа
Насіння чіа - це смачний та корисний продукт, який потрібно мати в своєму раціоні, а наші рецепти допоможуть вам просто та смачно приготувати цей неймовірний суперфуд..
16.10.2021
Як приготувати пастилу з груш
Як приготувати пастилу з груш
Пастила з груші являє собою чудовий поживний та тонізуючий засіб. Вуглеводи, завдяки ферментам, відразу ж перетворюється в енергію, необхідну протягом дня. Десерт багатий білками, які є будівельним матеріалом для організму. Пектин, який знаходиться в..
08.05.2022
Як зробити м'ясні чіпси
Як зробити м'ясні чіпси
Пропонуємо до вашої уваги кілька простих рецептів приготування закусок з м'яса. Приємним бонусом стане легкість кулінарного процесу - навіть якщо ви ніколи не готували подібні снеки, результат буде відмінним, потрібно лише слідувати рецепту і відпові..
30.06.2023
Як приготувати мигдальне молоко
Як приготувати мигдальне молоко
Мигдальне молоко є чудовою альтернативою традиційному коров'ячому молоку для тих, хто шукає рослинне, натуральне і корисне молоко. Це безлактозне молоко з мигдаля має ніжний смак та кремову консистенцію, що робить його відмінним додатком до кави, каш..
29.11.2023
Що таке нут, чим корисний та як готувати
Що таке нут, чим корисний та як готувати
Нут (турецький горох) - це чудовий суперфуд, який використовується сотні років в східній культурі та має безліч корисних властивостей для здоров'я організму та гарного самопочуття..
23.02.2024
Рецепт батончиків без цукру
Рецепт батончиків без цукру
Рецепт батончиків без цукру простий та складається з доступних інгредієнтів. Давайте готувати!..