Зміст
- Базовий рецепт з кіноа
- Салат з кіноа та овочами на 4 порції
- Смажені шампіньйони з кіноа
- Кіноа-фріттата зі шпинатом та фетою
- Салат з кіноа та авокадо
- Тайський суп з кіноа та куркою
- Тушена курка з кіноа
- Кіноа з сьомгою на 4 порції
- Салат з кіноа та горіхів
- Салат з кіноа, сиром та руколою
Як правильно готувати кіноа
Важливо дотримуватись правильної пропорції води та кіноа, щоб не переварити крупу і не зіпсувати її структуру. Зазвичай, відношення води до крупи складає 2:1. Якщо кіноа вариться надто довго, вона може розповзтися і стати кашею.
Також важливо пам'ятати, що кіноа містить багато сапонінів - речовин, які можуть надавати гіркий смак. Щоб уникнути цього, крупу кіноа слід промити в холодній воді перед варінням, із зміною води кілька разів.
1. Базовий рецепт з кіноа
Інгредієнти:
- 1 чашка крупи кіноа
- 2 чашки води або бульйону
- 1/2 чайної ложки солі (або за смаком)
Інструкції:
- Промийте крупу кіноа в холодній воді. Воду слід змінювати кілька разів, щоб зняти гірку смакову ноту.
- Додайте крупу кіноа, сіль та воду або бульйон у каструлю.
- Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і варіть на повільному вогні під кришкою приблизно 15-20 хвилин, доки крупа не стане м'якою.
- Після варіння кіноа слід процідити на дуршлаг, щоб злити воду.
- Готовий продукт можна застосовувати в різних стравах за бажанням.
Це базовий рецепт з кіноа, який можна застосувати для приготування салатів, гарнірів, супів та багатьох інших страв. В залежності від рецепту, кіноа можна смажити на олії з цибулею та часником, додавати різні приправи та інші інгредієнти для збагачення смаку.
2. Салат з кіноа та овочами на 4 порції
Інгредієнти:
- 1 чашка кіноа
- 2 чашки води або овочевого бульйону
- 1 огірок, нарізаний на кубики
- 1 морква, нарізана на кубики
- 1 червона цибуля, нарізана на кубики
- 1 червона капуста, нарізана на тонкі смужки
- 1 червона печериця, нарізана на кубики
- 2 столові ложки оливкової олії
- 1 столова ложка свіжого лимонного соку
- сіль і перець за смаком
Інструкції:
- Промийте кіноа в холодній воді, використовуючи дуршлаг.
- Додайте кіноа в каструлю з водою або овочевим бульйоном, доведіть до кипіння, зменшіть вогонь та варіть під кришкою протягом 15-20 хвилин, поки кіноа не стане м'якою.
- Покладіть варену кіноа в велику миску і залиште на 10 хвилин, щоб вона трохи остигла.
- Додайте до кіноа нарізаний огірок, моркву, цибулю, капусту та печериці. Перемішайте.
- Для дресингу (заправки), змішайте оливкову олію та лимонний сік, додайте сіль та перець за смаком.
- Додайте дресинг до салату та перемішайте.
- Смакуйте і, якщо необхідно, додайте більше солі та перцю за смаком.
- Подаємо салат з кіноа та овочами зразу після приготування.
Смачного!
3. Смажені шампіньйони з кіноа
Інгредієнти:
- 1 чашка крупи кіноа
- 2 чашки води або бульйону
- 1/2 чайної ложки солі
- 1 столова ложка оливкової олії
- 1 цибулина, дрібно нарізана
- 2-3 часники, дрібно нарізані
- 8-10 шампіньйонів, нарізані на кусочки
- 1/4 чайної ложки куркуми
- сіль та свіжомелений чорний перець за смаком
- свіжі зелені для прикраси
Інструкції:
- Промийте крупу кіноа в холодній воді. Воду слід змінювати кілька разів, щоб зняти гірку смакову ноту.
- Додайте крупу кіноа, сіль та воду або бульйон у каструлю.
- Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і варіть на медленному вогні під кришкою приблизно 15-20 хвилин, доки крупа не стане м'якою.
- Після варіння кіноа слід процідити на дуршлаг, щоб зняти надмірну воду.
- Розігрійте оливкову олію на середньому вогні у сковороді. Додайте цибуліну та часник і смажте 2-3 хвилини, доки цибулька не стане м'якою.
- Додайте шампіньйони та смажте їх, поки вони не стануть золотистими та м'якими, близько 5-7 хвилин.
- Додайте куркуму, сіль та перець за смаком і продовжуйте смажити ще 1-2 хвилини.
- Додайте кіноа до сковороди з шампіньйонами та переверніть декілька разів, щоб добре перемішати.
- Подавайте гарячим зі свіжою зеленню.
4. Кіноа-фріттата зі шпинатом та фетою
Інгредієнти:
- 1/2 чашки крупи кіноа
- 1 чашка води
- 1 столова ложка оливкової олії
- 1 цибуля, нарізана на кубики
- 2 зубчики часнику, дрібно нарізані
- 2 чашки свіжого шпинату
- 6 яєць
- 1/2 чашки молока
- 1/4 чайної ложки паприки
- 1/4 чашки тертої фети
- сіль та перець за смаком
Інструкції:
- Ретельно промийте крупу кіноа під холодною водою. Додайте крупу в каструлю разом з водою, доведіть до кипіння, а потім зменшіть вогонь і готуйте покриту кришкою приблизно 15 хвилин, доки крупа не збере воду і стане м'якою.
- Процідіть крупу в дуршлагу і дайте остаточно стекти.
- У сковороді розігрійте оливкову олію на середньому вогні. Додайте цибулю та часник та готуйте 2-3 хвилини до тих пір, поки цибуля не стане м'якою.
- Додайте шпинат до сковороди та готуйте, помішуючи, доки він не зменшиться у розмірі.
- У мисці збийте яйця з молоком та паприкою. Додайте крупу кіноа, цибулю, часник та шпинат. Перемішайте.
- Розігрійте сковороду знову на середньому вогні. Додайте яєчну суміш та обсмажте 5-7 хвилин або до того, як верхня частина фріттати зістигне.
- Додайте фету на верхню частину фріттати.
- Зачекайте поки сир розтане, дайте трохи остинути та смакуйте!
5. Салат з кіноа та авокадо
Інгредієнти:
- 1/2 чашки крупи кіноа
- 1 чашка води
- 1 авокадо
- 1/2 чашки нарізаних помідорів черрі
- 2 стебла зеленого листяного салату
- 1/4 чашки свіжого м'яти
- 2 столові ложки оливкової олії
- 1 столова ложка соку лайма
- 1 чайна ложка кокосової олії
- сіль та перець за смаком
Інструкції:
- Ретельно промийте крупу кіноа під холодною водою. Додайте крупу в каструлю разом з водою, доведіть до кипіння, а потім зменшіть вогонь і готуйте покриту кришкою приблизно 15 хвилин, доки крупа не збере воду і стане м'якою.
- Після того, як крупа готова, пересипте з каструлі і дайте охолонути при кімнатній температурі.
- Розріжте авокадо на пів і видаліть кісточку. Злегка злущіть шкірку та наріжте м'якоть на кубики.
- Розділіть помідори черрі пополам.
- Поріжте листя салату на кусочки.
- Розділіть листя м'яти на окремі листочки.
- У мисці змішайте крупу кіноа, авокадо, помідори, салат та м'яту.
- У іншій мисці змішайте оливкову олію, сік лайма та кокосову олію. Додайте сіль та перець за смаком.
- Полийте соус на салат та перемішайте.
- Подаємо салат на стіл і насолоджуємося!
6. Тайський суп з кіноа та куркою
Інгредієнти:
- 1 куряча грудка, нарізана на кубики
- 2 столові ложки оливкової олії
- 1 цибуля, нарізана на кубики
- 2 зубчики часнику, дрібно нарізані
- 1 чайна ложка таїландського чилі-пасти
- 1 чайна ложка куркуми
- 1 чашка крупи кіноа
- 4 чашки курячого бульйону
- 1 лист лайма
- 1 лист кафір-лайма
- 1 чашка кокосового молока
- 1 столова ложка соєвого соусу
- 1 столова ложка рибного соусу
- сіль та перець за смаком
- 1 червона паприка, нарізана на смужки
- 1 лайм, розрізаний на кілька частинок
- 1/4 чашки свіжої м'яти, нарізаної
Інструкції:
- Розігрійте оливкову олію на середньому вогні в глибокій сковороді. Додайте курячі кубики та обсмажте до золотистого кольору. Перенесіть курячі кубики на тарілку і залиште їх на деякий час.
- В тій же сковороді, на тому же середньому вогні, додайте цибулю та часник та готуйте 2-3 хвилини до тих пір, поки цибуля не стане м'якою.
- Додайте таїландську чилі-пасту та куркуму до сковороди та готуйте, помішуючи, ще 2 хвилини.
- Додайте крупу кіноа до сковороди та перемішайте, щоб обсмажити крупу на олії, ще 1-2 хвилини.
- Додайте курячий бульйон, лист лайма та кафір-лайма до сковороди. Прикрийте сковороду кришкою та готуйте 2 хвилини
7. Тушена курка з кіноа
Ця страва смачна і дуже корисна.
Інгредієнти:
- 4 курячі гомілки
- 1 склянка кіноа
- 2 стебла селери
- 2 моркви
- 1 цибуля
- 2 зубчики часнику
- 2 столові ложки оливкової олії
- 2 стакани курячого бульйону
- 1 чайна ложка тим'яну
- сіль та чорний перець за смаком
Інструкції:
- Промийте курячі гомілки та видаліть з них кістки. Потім наріжте курку на кубики.
- Розігрійте оливкову олію в казанку на середньому вогні.
- Додайте нарізану цибулю, селеру та моркву до казанка і готуйте на помірному вогні приблизно 5 хвилин до того часу, поки овочі не стануть м'якими.
- Додайте до овочів нарізану курку та засмажте її до золотистої корочки з усіх сторін.
- Додайте нарізаний часник до казанка та згасіть його курячим бульйоном.
- Додайте кіноа до казанка, доведіть до кипіння та знизьте вогонь. Потім закрийте казанок кришкою та готуйте на помірному вогні 20-25 хвилин, поки кіноа не стане м'якою.
- Після того, як кіноа буде готова, додайте тим'ян, сіль та перець за смаком. Готуйте ще 5 хвилин.
- Тушену курку з кіноа можна подавати гарячою. Для подачі можна прикрасити зеленню. Смачного!
Примітка: Якщо у вас немає курячого бульйону, ви можете замінити його водою або овочевим бульйоном.
8. Кіноа з сьомгою на 4 порції
Інгредієнти:
- 1 чашка кіноа
- 2 чашки води або овочевого бульйону
- 1 ложка оливкової олії
- 2 столові ложки соєвого соусу
- 2 столові ложки меду
- 2 столові ложки лимонного соку
- 4 філе сьомги
- сіль і перець за смаком
- свіжі зелені прикраси (коріандр або петрушка)
Інструкції:
- Промийте кіноа і дайте зцідитися в дуршлагу.
- У каструлі додайте кіноа і воду або овочевий бульйон. Доведіть до кипіння і зменшіть вогонь, дайте покипіти під кришкою на середньому вогні протягом 15-20 хвилин, поки кіноа не стане м'якою і вбире всю рідину. Вимкніть вогонь й залиште кіноа у каструлі з кришкою на ще 5-10 хвилин, щоб вона настоялася.
- У склянку змішайте оливкову олію, соєвий соус, мед та лимонний сік. Залийте цю суміш в кіноа й добре перемішайте.
- Посоліть та поперчіть філе сьомги. На сковороді розігрійте олію та обсмажте сьомгу на середньому вогні з одного боку протягом 3-4 хвилин. Потім поверніть й обсмажте з іншого боку ще 3-4 хвилини, доки сьомга не стане золотистою та готовою.
- Подавайте кіноа на тарілки, на верх положіть смажену сьомгу та прикрасьте свіжою зеленню. Смачного!
9. Салат з кіноа та горіхів
Інгредієнти:
- 1 склянка кіноа
- 2 склянки води
- 1/4 чайної ложки солі
- 2 столові ложки оливкової олії
- 2 столові ложки лимонного соку
- 1/4 чайної ложки солі
- 1/4 чайної ложки перцю
- 1/4 склянки нарізаного мигдалю
- 1/4 склянки нарізаних горіхів
- 1/4 склянки кураги
- 1/4 склянки нарізаного свіжого кропу
Інструкції:
- Промийте кіноа в холодній воді.
- В каструлю додайте воду, сіль та кіноа. Доведіть до кипіння, після чого збавте вогонь і дайте кіноа варитися при закритій кришці протягом 15 хвилин.
- Після того, як кіноа готова, відкрийте кришку та злийте зайву воду, якщо така є.
- У велику миску додайте оливкову олію, лимонний сік, сіль та перець. Помішайте.
- Додайте кіноа до миски й перемішайте, щоб кіноа була покрита масло-лимонною сумішшю.
- Подрібніть мигдаль та інші горіхи та додайте до салату. Додайте курагу та свіжий кроп. Помішайте.
- Подавайте охолодженим або при кімнатній температурі.
Смачного!
10. Салат з кіноа, сиром та руколою
Інгредієнти:
- 1/2 чаші кіноа
- 1 чашка води
- 1/4 чайної ложки солі
- 2 столові ложки оливкової олії
- 1 столова ложка лимонного соку
- 1/4 чайної ложки меду
- 1/4 чайної ложки гірчиці
- 1/4 чайної ложки чорного перцю
- 2 кущі руколи
- 1/2 чашки натертого пармезану
Інструкції:
- Промийте кіноа в холодній воді, щоб зняти гірку олію з кіноа.
- Додайте кіноа в каструлю разом з водою та сіллю. Доведіть до кипіння, покриваючи каструлю кришкою, та знизьте вогонь до мінімуму. Готуйте протягом 15-20 хвилин, поки вода повністю не випарується. Потім відкрийте каструлю, дістаньте кіноа, розкладіть його на тарілці і дайте охолонути.
- У мисці змішайте оливкову олію, лимонний сік, мед, гірчицю та чорний перець, щоб створити заправку.
- Додайте руколу в миску й перетворіть її в заправку.
- Додайте охолоджену кіноа в миску та перемішайте з заправкою.
- Додайте натертий пармезан до миски і лзлегка перемішайте.
- Салат з кіноа, сиром та руколою готовий до подачі. Смачного!
Підказка: До салату можна додати гарний шматок маринованої курячої грудки або нарізаного на шматочки авокадо.